Na sanáciu brala hradu Strečno by mala vláda uvoľniť ďalšie peniaze

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 08:29 • 2 min
Na sanáciu brala hradu Strečno by mala vláda uvoľniť ďalšie peniaze

BRATISLAVA - Vláda bude dnes rozhodovať o dodatočných finančných prostriedkoch na sanáciu previsu skalného brala hradu Strečno (okr. Žilina).

slovakia

left justify in out

Kabinet by mal odsúhlasiť na sanáciu ďalších 200-tisíc eur. Už v októbri 2015 schválila vláda 900-tisíc eur na uskutočnenie okamžitých protihavarijných opatrení a sanáciu skalného brala vrátane odborného geologického dohľadu. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) však v novej správe o návrhu riešenia súčasného stavu stability skalného brala v obci Strečno vyčíslilo výdavky na jeho sanáciu na 1,1 milióna eur. Verejné obstarávanie sa uskutoční ešte tento rok, píše sa v predloženom materiáli.

 

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí prijal vlani 1 445 žiadostí o vydanie osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí, vydal ich 1 116. Vyplýva to zo správy o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí za rok 2015, ktorá je dnes na programe vlády. Ako sa ďalej konštatuje v materiáli, počet podaných žiadostí mal počas roka vzrastajúcu tendenciu a masívny počet prijatých žiadostí pretrváva aj v tomto roku. Výrazný podiel na prijatých žiadostiach majú pritom žiadatelia zo Srbska. Z ústnych informácií žiadateľov je dôvodom podania žiadosti o potvrdenie identity Slováka žijúceho v zahraničí záujem o zamestnanie či pracovné aktivity na Slovensku.

 

Dvesto slovenských študentov získa odbornú prípravu na ruských vysokých školách v oblasti jadrového výskumu. Školenie a odbornú prípravu slovenských doktorandov zabezpečí počas nasledujúcich 10 až 15 rokov vláda Ruskej federácie. Študentov čaká špecializácia v riadení jadrových elektrární, jadrová fyzika zameraná na experimenty, teoretická jadrová fyzika, neutrónová fyzika, jadrové technológie či technológie výroby v oblasti rádiofarmák. Odborná príprava slovenských študentov v Rusku je výsledkom rokovania vlády Slovenskej republiky a Ruskej federácie v záujme vzájomného vysporiadania vzťahov projektu cyklotrónového centra. Správa o definitívnom riešení prijatom v projekte Cyklotrónového centra Slovenskej republiky, ako aj návrh Dohody o vysporiadaní medzi Spojeným ústavom jadrových výskumov Dubna a Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR na vládu predkladá rezort školstva. Vláda na základe tohto materiálu považuje projekt cyklotrónového centra za ukončený a všetky záväzky ako aj záväzky vyplývajúce zo vzájomných vzťahov Slovenskej republiky a Ruskej federácie s tým súvisiace považuje za vysporiadané.

 

Slovensko, vrátane Slovenskej akadémie vied, má veľmi nízku úspešnosť v získavaní grantov Európskej výskumnej rady (ERC), ktoré patria k najprestížnejším. Problémom je aj malý počet podaných projektov. Vyplýva to z výročnej správy o činnosti Slovenskej akadémie vied za rok 2015, ktorá je tiež na programe kabinetu. Analýzy podľa výročnej správy SAV ukazujú, že podľa počtu získaných grantov ERC sa niektoré nové členské krajiny EÚ ako Maďarsko a Česká republika postupne približujú k úrovni európskej dvanástky. Ostatné krajiny, vrátane Slovenska, stále zaostávajú a toto zaostávanie sa zväčšuje. Dôležitou úlohou akadémie v nastávajúcom období je podľa výročnej správy vytvoriť stimulujúce prostredie pre podávanie projektov ERC.

 

Slovenská republika v roku 2015 poskytla oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA) vo výške 78 miliónov eur, z toho bilaterálna rozvojová pomoc predstavovala 17 miliónov a multilaterálna 61 miliónov eur. Uvádza sa to v správe o oficiálnej rozvojovej pomoci za rok 2015, ktorú majú ministri tiež na programe. Z prioritných krajín najviac oficiálnej rozvojovej pomoci smerovalo na Ukrajinu, následne do Kene a Moldavska. V porovnaní s rokom 2014 došlo k nárastu celkového objemu ODA SR o 27 percent. Dôvodom je navýšenie príspevkov SR do medzinárodných organizácií a navýšenie prostriedkov na humanitárnu pomoc SR. Okrem ministerstva zahraničných vecí sa na oficiálnej rozvojovej pomoci podieľajú aj iné rezorty, napríklad ministerstvo financií, vnútra, školstva, pôdohospodárstva, životného prostredia a obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies