Na salaši Zbojská organizujú štvrté majstrovstvá v zabíjačke

NETKY.SK • 30 November 2012, 12:11 • 2 min
Na salaši Zbojská organizujú štvrté majstrovstvá v zabíjačke

Na salaši Zbojská organizujú štvrté majstrovstvá v zabíjačke - Gurmán Nadregionálne majstrovstvá v zabíjačke organizujú na salaši Zbojská v sobotu 1. decembra.

slovakia

left justify in out

img

Nadregionálne majstrovstvá v zabíjačke organizujú na salaši Zbojská v sobotu 1. decembra. Jedinečné podujatie s atmosférou tradičnej dedinskej zabíjačky je súčasťou aktivít Huculskej magistrály. Ako pre TASR potvrdil riaditeľ Národného parku Muránska planina Milan Boroš, tento rok sa na zabíjačku nebude pozerať iba ako divák, ale zabíjačkové špeciality bude posudzovať aj ako porotca.

Podujatie je zamerané na gastronómiu a súťažnú prípravu zabíjačkových špecialít. Medzinárodná súťaž je spojená s verejnou ochutnávkou vyrobených špecialít a voľnou ľudovou tradičnou zábavou. Vlani sa na zabíjačke zúčastnilo 12 družstiev, pričom každé spracovalo samostatne jednu ošípanú. Tento rok bude podujatie súčasťou osláv jedla z blízka - Terra Madre Day. Okrem toho sa uskutoční aj informačný seminár nazvaný Tradičné miestne produkty. Podujatie podporujú aj cez projekt klaster Huculská magistrála. Usilujú sa zvýšiť konkurencieschopnosť územia. "Všetci starostovia si uvedomujú, aké je dôležité spojenie síl pri rozhýbaní života v regióne. V klastri nám chýbali peniaze, ktoré dostaneme z projektu až niekedy v budúcom roku. Dohodli sme sa teda na pôžičke s partnerstva mikroregiónov Muránska planina a Čierny Hron a časť použijeme aj práve na Nadregionálne majstrovstvá v zabíjačke," povedala predsedníčka partnerstva Irena Milecová.

Súťaž na salaši Zbojská na severe okresu Rimavská Sobota sa uskutoční už štvrtýkrát a začína sa o ôsmej ráno. "Napriek incidentu na Burde chceme v propagácii Huculskej magistrály pokračovať aj ďalej. Sme presvedčení, že práve táto forma turistického ruchu je prijateľná tak pre ochranu prírody, ako aj pre podnikanie a pre samotných turistov. Podporujeme tradičné hodnoty, vďaka ktorým naši predkovia nielenže prežili, ale dokázali uchovať aj prírodu Národného parku Muránska planina. Budeme radi, ak si súťažnú atmosféru majstrov mäsiarov, ale aj chuť tradičných zabíjačkových špecialít príde vychutnať čo najviac ľudí. Som presvedčený, že si odnesú zážitok, ktorý bude stáť za to," dodal Boroš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona