Na Šafárikovom námestí v Bratislave bude viac zelene a kultúry

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 15:16 • 2 min
Na Šafárikovom námestí v Bratislave bude viac zelene a kultúry

BRATISLAVA – Šafárikovo námestie v Bratislave by sa malo premeniť na multifunkčný priestor s väčším zastúpením zelene, kde by mohli byť v budúcnosti rôzne kultúrne a hudobné podujatia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z víťazného návrhu verejnej anonymnej architektonickej súťaže. Tú vyhlásila mestská časť Staré Mesto začiatkom tohto roka na riešenie Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia v dotyku s novým Starým mostom.

 

Víťazný návrh Šafárikovho námestia navrhlo štúdio 2021 architekti. Pre riešenie Fajnorovho nábrežia vybrala medzinárodná česko-slovenská porota za víťazný návrh prácu spoločnosti f&b cc a Borisa Hrbáňa. Tá v spomínanej lokalite navrhuje multifunkčný priestor s flexibilným využitím. Ako na dnešnej tlačovej besede informoval vicestarosta Starého Mesta Ľubomír Boháč, vybrané návrhy pre oba priestory najlepšie splnili súťažné podmienky a zároveň závery verejnej participácie, teda záujmy všetkých dotknutých strán a subjektov.

 

Dotknuté územie by totiž malo spĺňať celomestský charakter a pri riešení jeho budúcej podoby by sa malo vychádzať v ústrety nielen miestnym obyvateľom, ale aj Bratislavčanom a turistom.

 

"Medzi Kačaciu fontánu, ktorá je národnou kultúrnou pamiatku, a park vložili priestor, ktorý má charakter zelenej plochy, kde sa budú môcť organizovať kultúrne podujatia," povedal Boháč. Fajnorovo nábrežie by sa mohlo premeniť na priestor pre rôzne multifunkčné aktivity, eventy či rockovo-popové koncerty, pribudnúť by mohli aj detské ihriská.

 

Podľa vicestarostu Boháča si vie staromestská samospráva predstaviť, že by sa do nových priestorov mohol presťahovať z Medickej záhrady aj populárny Cirkul'art. V letnej sezóne by sa mohol Dobrý trh a kultúrne podujatia "ťahať" od Jakubovho námestia až takmer k dunajskému nábrežiu. Podľa víťazných návrhov by tu nemal chýbať ani obslužný objekt pavilónového typu pre obsluhu celého dotknutého územia.

 

Staromestská samospráva si podľa slov Boháča uvedomuje, že doriešiť bude musieť aj súčasný nevyhovujúci stav sociálneho zariadenia v parčíku. Zároveň ale zdôrazňuje, že o oplotenie parčíka, ako aj existujúcu zeleň sa mestská časť pravidelne stará.

 

Pri premene podoby Šafárikovho námestia je mestská časť pripravená na okamžité rokovania s víťazom súťaže. Ten by mal následne vypracovať finálnu architektonickú štúdiu, na ktorej bude samospráva participovať. Po jej odsúhlasení sa začne pracovať na stavebnom povolení. Do jeho právoplatného vydania plánuje mestská časť vybrať zároveň dodávateľa stavebných prác. S nimi by sa mohlo začať na jar budúceho roka. V prípade Fajnorovho nábrežia je potrebné ukončiť rokovania medzi mestskou časťou a majiteľom pozemkov, ktorým sú Verejné prístavy. Ich cieľom je podpísanie nájomnej zmluvy.

 

Do verejnej anonymnej architektonickej súťaže na riešenie Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia sa prihlásilo okolo 60 subjektov, súťažné podklady si prevzalo približne 20 a zhruba 15 z nich poslalo svoje návrhy. Návrhy sú pre verejnosť k dispozícii aj na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti www.staremesto.sk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona