Na rumunskej bankovke sa po prvý raz v dejinách objaví portrét ženy

NETKY.SK • 29 November 2021, 09:53 • 2 min
Na rumunskej bankovke sa po prvý raz v dejinách objaví portrét ženy

BUKUREŠŤ - Začiatkom decembra sa do obehu dostane nové platidlo – s portrétom veteránky z prvej svetovej vojny Ecateriny Teodoroiovej. Bankovka, doteraz nezavedená, bude mať nominálnu hodnotu 20 lei (4 eurá).

slovakia

left justify in out

Na rumunskej bankovke sa po prvý raz v dejinách objaví vyobrazenie ženy. "Bola prvou dôstojníčkou rumunskej armády, takže je to vec verejného záujmu. Medzi našimi občanmi existuje veľká podpora pre presadzovanie a upevňovanie rodovej rovnosti, ako aj pre význačné úlohy, ktoré ženy zohrávali v rumunskej histórii a spoločnosti," uviedol podľa spravodajskej stanice Euronews guvernér Národnej banky Rumunska (BNR) Mugur Isarescu.

 

img

 

Ecaterina Teodoroiová po smrti svojho brata, seržanta v rumunskej armáde, narukovala a slúžila ako vojačka v prvej línii, pričom dosiahla hodnosť poručíčky. Je všeobecne považovaná za rumunskú národnú hrdinku a za feministickú ikonu. Zomrela ako 23-ročná v auguste 1917 v bitke pri Marašešti.

 

Nová bankovka mala byť pôvodne vydaná už vlani. Jej uvedenie sa však pre covidovú pandémiu presunulo na 1. decembra 2021, keď Rumuni oslavujú štátny sviatok – Deň veľkého zjednotenia (z roku 1918).

 

Avizovaná bankovka bude olivovozelenej farby a bude mať rozmery 13,6 × 7,7 centimetra. Na reverznej strane bude obsahovať vyobrazenie vojenského mauzólea v Marašešti a gréckej bohyne víťazstva Niké. V Rumunsku sú momentálne v obehu bankovky v nominálnej hodnote 1, 5, 10, 50, 100, 200 a 500 lei.

 

Možno vás zaujme: Einsteinove poznámky o teórii relativity vydražili za rekordnú sumu

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies