Na rozpočte sa ešte definitívne nedohodla, lídri sa stretnú aj v piatok

NETKY.SK • 7 Október 2011, 19:48 • 2 min
Na rozpočte sa ešte definitívne nedohodla, lídri sa stretnú aj v piatok

Na rozpočte sa ešte definitívne nedohodla, lídri sa stretnú aj v piatok

slovakia

left justify in out

img

Koaličná rada dnes ani po šiestich hodinách rokovania neuzavrela otázku štátneho rozpočtu na budúci rok. "Rokovania neboli definitívne uzavreté, mali by byť zajtra (v piatok) na stretnutí predsedov politických strán, na ktorom budem aj ja a ak to premiérke umožní zdravotný stav, tak aj ona," avizoval dnes po skončení koaličných rozhovorov minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
Na vyriešenie pritom podľa neho čaká už len niekoľko "menších vecí". Konkrétne sumy, o ktoré sa návrh rozpočtu upraví, do piatkového stretnutia hovoriť nechce. "Našli sme riešenie viacerých otvorených otázok, ako je posilnenie zdrojov na protipovodňové opatrenia, v zdravotníctve, školstve, riešenie niektorých doteraz nepokrytých problémov v rezortoch životného prostredia, vnútra, obrany," uviedol bez bližších podrobností.
Zdroje na dodatočné výdavky by sa mali podľa Mikloša získať napríklad z rezervy uloženej na účtoch Nemocnice sv. Michala, kde sa nachádza 50 miliónov eur. Z toho 40 miliónov eur si rozdelia rezorty vnútra a obrany. "Ďalej sú to vyššie príjmy z niektorých štátnych podnikov, ako Transpetrol, Vodohospodárska výstavba, Lesy SR," priblížil.
V koalícii dnes takisto vznikol návrh na zvýšenie plánovaného bankového odvodu, z pôvodných 0,2 % na maximálne 0,4 % z vybraných pasív slovenských bánk. Konkrétna sadzba by sa mala rovnako dohodnúť v piatok.
Ministerstvo financií v návrhu štátneho rozpočtu plánuje vytvoriť rezervu na prípadný horší vývoj slovenskej ekonomiky, a to zatiaľ vo výške 50 miliónov eur. Takisto je pripravené reagovať ďalšími opatreniami, pokiaľ si to situácia vyžiada. "Nepredpokladáme, že vývoj bude lepší, dúfame, že bude taký, ako hovorí aktuálna prognóza. Ak bude horší, prídeme aj s opatreniami," avizoval Mikloš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies