Na rozmrazenie platov sudcov bude treba milióny eur

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 14:31 • 2 min
Na rozmrazenie platov sudcov bude treba milióny eur

BRATISLAVA - Rozmrazenie platov sudcov si na budúci rok vyžiada približne 5,1 milióna eur. Predbežný odhad dnes zverejnilo ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Minister Tomáš Borec oznámil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, že už vstúpil do rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom. Očakáva zvýšenie budúcoročnej rozpočtovej kapitoly rezortu. Nemalo by byť podľa neho ohrozené žiadne z avizovaných opatrení. Borec by napríklad rád posilnil justíciu o 60 nových sudcov.

"Samozrejme, bude sa to musieť premietnuť do rozpočtu navýšením o príslušnú čiastku, ale nemyslím si, že to bude mať nejaký vplyv na rokovania o iných témach," uviedol.

 

Vláda 1. júla rozhodla, že platy ústavných činiteľov budú aj v roku 2016 zmrazené. Po piatich rokoch sa však uvoľní mechanizmus zvyšovania zárobkov sudcov a prokurátorov. "Treba jednoznačne povedať, že vláda plus ďalší ústavní činitelia, všetci s výnimkou sudcov a prokurátorov, budú mať naďalej zmrazené platy," zdôraznil Borec. Vo vládnom materiáli sa predpokladá, že opatrenie prinesie úsporu 3,06 milióna eur.

 

Ďalej nevalorizovať platy sudcov už podľa šéfa rezortu nie je možné z ústavno-právneho hľadiska. "Myslím, že je to úplne jasné a nie je momentálne naplnený žiaden z tých znakov, ktoré by umožnili zmraziť platy v ďalšom roku," vysvetlil. Poukázal na nálezy Ústavného súdu SR, ktoré podobné opatrenia v minulosti odmietli.

Zmrazenie platov sudcov v predošlých rokoch bolo podľa rezortu ospravedlniteľné len ako dočasné a výnimočné opatrenie, ktoré súviselo s ekonomickou situáciou. Presná výška nových zárobkov sudcov bude známa na budúci rok v závislosti od aktuálnej priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve.

 

Na tú sú platy ústavných činiteľov naviazané. Ministerstvo informovalo, že na základe aktuálnych prognóz tohto ukazovateľa možno očakávať zvýšenie platov sudcov v priemere o 279 eur na mesiac. V roku 2014 predstavoval priemerný mzdový mesačný výdavok na sudcu 3400 eur. V tom sú započítané aj 13. a 14. plat, na ktoré majú sudcovia nárok. Okrem sudcov sa rozmrazenie platov dotkne i prokurátorov. Generálna prokuratúra SR nateraz nevie uviesť, ako sa to odrazí v jej rozpočte. Jej hovorkyňa Andrea Predajňová odkázala v tejto veci na ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo financií. "Až keď to bude, budú sa môcť robiť prepočty," doplnila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies