Na rozdiely v platoch poukazuje kampaň Keď vyrastiem

NETKY.SK • 12 August 2014, 12:48 • 2 min
Na rozdiely v platoch poukazuje kampaň Keď vyrastiem

BRATISLAVA - Ženy sú dnes na Slovensku za svoju prácu odmeňované stále menej ako muži.

slovakia

left justify in out

Práve na tento rozdiel poukazuje kampaň s názvom Keď vyrastiem, ktorej autorom je ministerstvo práce v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku, povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian. Rezort kampaň spustil v júli megabordami, na ktorých sú chlapci so svojím snom – Keď vyrastiem, budem stavať mrakodrapy. Tento mesiac sa k nim pridá aj megabord s dievčatkom a popisom Keď vyrastiem, budem zarábať menej. Práve to má upriamiť pozornosť na rozdiely medzi mužmi a ženami a ich finančným ohodnotením. Postupne sa kampaň presunie aj do rozhlasu či printu. Financovaná je sumou približne 400-tisíc eur bez DPH.

 

Podľa Buriana je to medzi ľuďmi citlivá téma. „Napriek tomu, že má Slovensko v tejto oblasti dobrú legislatívu, ako je napríklad antidiskriminačný zákon či Zákonník práce, stále sú rozdiely,“ poznamenal. Ako dodal, dobrá osveta a prezentovanie tejto témy je dobrým krokom k hľadaniu možností znižovania rozdielov. 

 

Na kampaň na jeseň nadviaže projekt Zosúladenie rodinného a pracovného života, na ktorý je vyčlenených 23 miliónov eur z Európskeho sociálneho fondu. Na jeseň bude zverejnená výzva na prihlasovanie sa, na prelome rokov projekt odštartuje, pričom realizovať sa bude budúci rok. „Ak nevytvoríme dostatočné podmienky pre ženy, aby boli ekonomicky nezávislé, aby plnohodnotne pracovali a aby boli súčasťou plnohodnotnej práce, nebude tendencia ďalšieho znižovania rozdielu medzi nimi a mužmi,“ povedal štátny tajomník. 

 

Prvou fázou projektu je vytvorenie podmienok pre tzv. detské kútiky, firemné jasle či družiny. Podľa Jozefa Buriana ide v podstate o vytvorenie podmienok, aby boli ženy-matky bez problémov zaradené do pracovného procesu a zároveň aby neboli v dôchodkovom veku vystavené ekonomickej nestabilite či chudobe. „Je dôležité, aby sa do projektu zapojili firmy, ale aj mestá a obce,“ dodal. Ďalšou fázou je vytvorenie či umožnenie flexibilného pracovného času pre mamu, ktorá má deti, aby dokázala zosúladiť pracovný a rodinný život. Ide o vytváranie čiastkových pracovných úväzkov, zdieľanie pracovného miesta či možnosti práce z domu. „Na Slovensku to príliš nepraje ženám a matkám malých detí či ženám v preddôchodkovom veku, patria medzi najviac znevýhodnené skupiny na trhu prácu,“ poznamenala riaditeľka odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí ministerstva práce Oľga Pietruchová. 

 

Podľa Andreja Králika zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku čelíme v Európe paradoxu. „Napriek tomu, že z univerzít odchádza viac žien, ovládajú viaceré cudzie jazyky a sú na pracovný život pripravené, zarábajú v konečnom dôsledku menej,“ povedal. Téma rodovej rovnosti rezonuje na pôde Európskej únie už dlho, bolo prijatých množstvo smerníc či legislatív. No aj napriek tomu existuje veľký rozdiel v prístupe k vrcholovým pozíciám a odmeňovaniu. V Európskej únii musia ženy pracovať o 59 dní za rok viac ako muži, aby sa im dorovnali. Na Slovensku je to 78 dní. „Projekt aj kampaň vítam, treba na rozdiely poukazovať a hľadať riešenia,“ pripomenul Králik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona