Na rokovanie s Kaliňákom opozícia neprišla, zvolal ich neskoro

NETKY.SK • 10 Október 2013, 12:38 • 2 min
Na rokovanie s Kaliňákom opozícia neprišla, zvolal ich neskoro

BRATISLAVA – Minister vnútra Robert Kaliňák zvolal na dnes stretnutie s opozíciou o volebných kódexoch. Opozícia však neprišla, pretože stretnutie na jedenástu zvolal Kaliňák len niekoľko hodín pred jeho konaním.

slovakia

left justify in out

Z opozície prišla len nezaradená poslankyňa, ktorá mala na rokovaní zastupovať stranu NOVA Jana Žitňanská. „O stretnutí som sa dozvedel tesne pred desiatou. Celý návrh volebného zákona vyzerá presne tak, ako organizácia stretnutí pod gesciou ministerstva vnútra, keď v stredu pred koncom pracovného času tvrdili, že stretnutie vo štvrtok nebude. Potom pár minút pred jeho konaním poslali pozvánku,“ povedal dnes pre agentúru SITA poslanec NR SR Gábor Gál (Most-Híd). Podľa neho rokovania o volebných zákonoch nemajú žiadnu štábnu kultúru. „Keď niekto berie plat aj za organizáciu takýchto stretnutí, mali by sa jeho nadriadení nad tým zamyslieť,“ konštatoval.

Pozvánka bola na parlamentný výbor pre verejnú správu doručená podľa poslanca NR SR za KDH Pavla Zajaca o 8:15. On si ju v e-maile našiel pred 10:00. Takéto pozývanie preto považuje za neseriózne. „Takto sa nezvoláva ani na pivo. Predpokladali sme, že dostaneme pred stretnutím aj pripomienky v paragrafovom znení. Ja som dnes na východe Slovenska a nie som schopný fyzicky sa dostaviť do NR SR ani keby mi minister poslal lietadlo, ktoré vozilo poslankyne Smeru do Petrohradu,“ povedal Zajac pre agentúru SITA. 

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská sa o rokovaní dozvedela okolo deviatej. „Mám dopredu plánovaný iný program. To stretnutie musí byť na budúci týždeň. Nech to zvolajú s primeraným časovým odstupom,“ povedala pre agentúru SITA. O volebných kódexoch by mal parlament rokovať na schôdzi, ktorá sa začne v utorok. „Dohoda bola, že zákon bude zaradený do programu, keď sa dokončia rokovania. Čas je. Nehorí. Nie je dôvod sa ponáhľať, môžeme to preložiť na december,“ povedala Žitňanská. 

Pôvodne bolo dohodnuté stretnutie medzi ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a opozíciou o volebných kódexoch na utorok. Odložené bolo na poslednú chvíľu. Na stretnutí v utorok sa dohodli opoziční poslanci s Kaliňákom minulý týždeň. Malo ísť o tretie stretnutie o volebných zákonoch. Kaliňák po poslednom rokovaní avizoval, že sa črtá dohoda na vzniku komisie, ktorá má kontrolovať financovanie politických strán, volebných kampaní i volieb. Takáto komisia by bola kreovaná na štyri roky, vždy po parlamentných voľbách. Rovnaké zastúpenie by v ňom mala vládna väčšina a opozícia. Pri dôležitých otázkach, akými sú vylúčenie strany alebo kandidáta z volieb, by rozhodovala dvojtretinová väčšina jej členov. Podľa ministra treba ešte dohodu na tom, aké zastúpenie by v tomto kontrolnom orgáne mali zástupcovia tretieho sektora, súdov, Najvyššieho kontrolného úradu či štatistického úradu. 

Národná rada SR posunula v septembri návrhy volebných zákonov do druhého čítania. Podľa Kaliňákom predložených návrhov politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať odkiaľ peniaze majú. 

Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne. Údaje z účtu povinne zverejnia na internete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies