Na rokovanie českej snemovne prišli len dvaja poslanci

NETKY.SK • 22 Január 2014, 11:57 • 2 min
Na rokovanie českej snemovne prišli len dvaja poslanci

PRAHA - Problémy s neúčasťou českých poslancov, ktoré v minulom volebnom období z času na čas sprevádzali schôdze snemovne, sa opäť ukázali pri dnešnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Na začiatku rokovania o 09.00 h bola v sále len trojica zákonodarcov a ani jeden minister. Schôdza preto musela byť prerušená, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Podpredseda snemovne Vojtěch Filip (KSČM) mohol po otvorení schôdze len prečítať zoznam ospravedlnených kolegov.

"Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec. Oboch vás tu vítam," oslovil takmer prázdnu sálu. Potom vyzval poslancov, aby sa prihlásili do hlasovacieho systému, a konštatoval: "Už sme traja."

Filip následne vyzval predsedov klubov, aby sa za ním zastavili s tým, ktorá z politických strán žiada o prestávku na rokovanie klubu, aby mohlo byť zasadnutie snemovne formálne prerušené. Až potom sa ukázalo, že rokovanie klubu avizovala už skôr ODS. Schôdza snemovne sa preto začala až o 10.30 h.

Poslanci pritom mali pokračovať v mimoriadnej schôdzi, ktorej kľúčovým bodom je prvé čítanie služobného zákona. Jeho schvaľovaniu by malo predchádzať rokovanie o novele, upravujúcej pôsobnosť Najvyššieho kontrolného úradu, pripomenuli Novinky.cz.

 Cieľom služobného zákona je odpolitizovanie štátnej správy. Jeho schválenie v prvom čítaní je tiež podmienkou prezidenta ČR Miloša Zemana na vymenovanie Andreja Babiša, ktorý sa súdi so slovenským Ústavom pamäti národa v spore okolo jeho minulosti, za ministra financií v novej vláde premiéra Bohuslava Sobotku.

Kým budúce strany koalície ČSSD, ANO a KDU-ČSL vnímajú schválenie zákona ako splnenie podmienky hlavy štátu, stredopravé strany bývalej koalície - ODS i TOP 09 - sa voči tomuto postupu tvrdo ohradili ako proti nedemokratickému ústupku a nemienia ho podporiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies