Na rodičovské príspevky pôjde na budúci rok až 350 miliónov eur

NETKY.SK • 8 Október 2010, 12:08 • 2 min
Na rodičovské príspevky pôjde na budúci rok až 350 miliónov eur

Na rodičovské príspevky pôjde na budúci rok až 350 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Súčasná vláda napriek avizovanému šetreniu podľa šéfa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jozefa Mihála navýši v štátnom rozpočte na rok 2011 sumu určenú na rodičovské príspevky o 79 miliónov eur až na 350 miliónov eur.
"Je to v súlade s predvolebnými sľubmi a Programovým vyhlásením vlády SR o väčšej podpore rodiny," uviedol dnes Mihál na tlačovej besede v Bratislave.
Upozornil na zásadný rozdiel medzi tzv. materskou a rodičovským príspevkom. "Materská je peňažné plnenie, ktoré poskytuje Sociálna poisťovňa počas 28 respektíve 37 týždňov z nemocenského poistenia na báze zásluhovosti."
Rodičovský príspevok je na druhej strane podľa Mihála štátna sociálna dávka. "U nej neplatí princíp zásluhovosti," spresnil. Pripomenul, že vláda schválila 22. septembra 2010 návrh novely zákona o rodičovskom príspevku s tým, že od januára budúceho roka sa má zrušiť podmienka, že rodič nesmie pracovať a zároveň poberať vyššiu sumu príspevku.
V súčasnom zákone o rodičovskom príspevku treba podľa Mihála určite urobiť dve zmeny: "Po prvé, treba odstrániť nezmyselný zákaz vykonávať zárobkovú činnosť počas poberania rodičovského príspevku. Po druhé, treba zaviesť rodičovský príspevok v jednotnej výške pre všetkých poberateľov," povedal.
"Každý rodič, ktorý poberá rodičovský príspevok, bude môcť pracovať. Je pritom jedno, či bude pracovať na pracovnú zmluvu, je jedno, či bude pracovať na čiastočný úväzok, na dohodu, na živnosť alebo slobodné povolanie," objasnil.
"V budúcnosti, keď sa zlepší finančná situácia štátu, keď skonsolidujeme verejné financie, budeme materskú dovolenku predlžovať a zároveň budeme zvyšovať výšku tejto náhrady," informoval.
To, že vláda na rodičovský pridala 79 miliónov eur napriek všetkým rozpočtovým problémom, to je podľa Mihála "jasný signál, ako to myslíme s podporou rodín".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies