Na rieke Váh sa potopil remorkér: Zasahovalo desať hasičov

NETKY.SK • 12 September 2016, 10:56 • 2 min
Na rieke Váh sa potopil remorkér: Zasahovalo desať hasičov

BRATISLAVA - Na rieke Váh, pri obci Udiča v okrese Považská Bystrica, sa potopil remorkér. Na mieste už dve hodiny zasahujú hasiči.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

 

Pri nehode do vody unikli prevádzkové kvapaliny, ktoré na hladine rieky vytvorili olejovú škvrnu s rozmermi približne 20 x 5 metrov. Hasičom sa však uniknutú naftu podarilo zachytiť a pre ustálenosť hladiny sa ďalej nerozširuje.

 

Remorkér je loď, ktorá sa požíva na tlačenie alebo vlečenie iných plavidiel. Na mieste zasahuje desať hasičov z Považskej Bystrice, Púchova a Trenčína. Príčina potopenia remorkéra je podľa Farkasovej v štádiu vyšetrovania.

 

Podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici Zdena Tarabíka potopenie remorkéra nahlásili okolo 7.00 hodine. "Remorkér bol z dvoch tretín pod vodou a unikali z neho prevádzkové kvapaliny. Bolo potrebné natiahnuť norné steny, posypať vodnú hladinu sorbentom a následne ho zberať do plastových sudov," uviedol Tarabík.

Do asi sedemmetrového remorkéra sa podľa neho pravdepodobne nabrala voda, "sadol" na dno a stiahol so sebou aj pontón, o ktorý bol ukotvený.

 

Vodná hladina sa znečistila od motora, ktorý sa tiež potopil. "V nádrži bolo asi 100 litrov nafty, tá zatiaľ neuniká. Zostávame na mieste, pretože s remorkérom sa manipuluje a pritom môže dôjsť k ďalšiemu úniku. S ťažkou technikou sa nám podarilo dostať remorkér sčasti na breh, čakáme na žeriav a pomocou neho sa ho budeme snažiť dostať na breh," doplnil Tarabík s tým, že z plavidla stále odčerpávajú vodu.

Majiteľom remorkéra je Slovenský vodohospodársky podnik, momentálne ho má v prenájme súkromná spoločnosť, ktorá ho používa na premiestňovanie korčekového bagra ťažiaceho štrk z Nosickej priehrady.

 

Ako informoval predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Považskej Bystrici Vladimír Vecel, k nehode došlo v najväčšom rybárskom revíre považskobystrickej organizácie Pod Dubovcom. Revír má viac ako 100 hektárov a žijú v ňom všetky druhy sladkovodných rýb vrátane hospodársky cenných kaprov, zubáčov, šťúk či sumcov.

 

"Prevádzkové kvapaliny, našťastie, znečistili len vodu v malej tichej zátoke, nerozšírila sa na celý revír, ktorý je spojený s Nosickou priehradou. Znečistenie by hrozilo len v prípade, že by došlo k prudkému poklesu vodnej hladiny, čím by sa látky mohli dostať až do priehrady," doplnil Vecel.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona