Na rieke Naf v Bangladéši sa potopili tri člny s Rohingami, zomrelo 15 detí a 11 žien

NETKY.SK • 31 August 2017, 19:45 • 2 min
Na rieke Naf v Bangladéši sa potopili tri člny s Rohingami, zomrelo 15 detí a 11 žien

COX'S BAZAR - Na rieke Naf pri bangladéšskom meste Cox's Bazar sa potopili tri člny s moslimami z etnika Rohingov, ktorí do krajiny ušli pred najnovšou vlnou násilia v Mjanmarsku.

slovakia

left justify in out

Ako vo štvrtok informovali miestne úrady, nehoda si vyžiadala najmenej 26 obetí. Koľko osôb sa v čase nehody na člnoch nachádzalo a či sú niektorí ľudia nezvestní nie je známe, uviedol Ariful Islam z bangladéšskej hraničnej stráže a dodal, že z vody vytiahli telá 15 detí a 11 žien. Mohammad Ali Hossain, ktorý je jedným z predstaviteľov mesta vysvetlil, že telá zosnulých neskôr pochovajú, pretože sa k nim nikto neprihlásil.

Vlnu násilia v Mjanmarsku medzi vládnymi silami a Rohingami spustili štvrtkové útoky na policajné a hraničné stanovištia, ku ktorým sa prihlásila militantná organizácia Arakanská armáda spásy Rohingov. Ozbrojenci súčasne zaútočili na vyše 25 miest, pričom dôvodom mala byť ochrana komunít Rohingov.

 

Vláda vyčíslila počet obetí na minimálne 103, z toho je podľa nich 12 členov bezpečnostných zložiek, 77 povstalcov a 14 civilistov. Zástancovia Rohingov sa obávajú, že armáda zabila aj ďalšie stovky príslušníkov etnika. Od začiatku stretov z Mjanmarska do susedného Bangladéša utieklo už najmenej 18-tisíc Rohingov.

Podľa odhadov žije v mjanmarskom Arakanskom štáte približne jeden milión príslušníkov etnika. V prevažne budhistickej krajine čelí moslimská menšina prenasledovaniu, vláda ich odmieta uznať za legitímnu domorodú etnickú menšinu a nepriznáva im občianske a základné práva. Od októbra minulého roka ušlo do Bangladéša už 87-tisíc Rohingov. Organizácia Spojených národov minulý týždeň vyzvala Bangladéš, aby prijímal Rohingov utekajúcich pred násilím a uviedla, že je pripravená krajine pomôcť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies