Na rieke Kysuca odstrelili ľadovú zátarasu

NETKY.SK • 28 Február 2012, 11:52 • 2 min
Na rieke Kysuca odstrelili ľadovú zátarasu

Na rieke Kysuca odstrelili ľadovú zátarasu - Slovensko Ľadovú zátarasu na rieke Kysuca medzi Kysuckým Novým Mestom a obcou Povina odstrelili dnes ráno hasiči. TASR o tom informoval manažér pre mediálnu komunikáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.

slovakia

left justify in out

img

Ľadovú zátarasu na rieke Kysuca medzi Kysuckým Novým Mestom a obcou Povina odstrelili dnes ráno hasiči. TASR o tom informoval manažér pre mediálnu komunikáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Pavel Machava.
      O odstrele sa podľa Machavu rozhodlo dnes ráno na zasadnutí Krajskej povodňovej komisie v Žiline. „Dôvodom je, že v najbližších dňoch sa očakáva výraznejšie oteplenie, ktoré bude sprevádzané aj zrážkami. Tok rieky Kysuca je zamrznutý od Čadce cez Dunajov až po obec Povina. Vplyvom očakávaného oteplenia možno predpokladať, že ľady sa pohnú smerom po toku. Hrozilo riziko, že by sa ľadová masa mohla sústreďovať pod mostmi v lokalite Povina – Kysucké Nové Mesto,“ uviedol Machava.
      Odstrel sa podľa neho uskutočnil na mieste, kde je ľadová vrstva v hrúbke 60–100 centimetrov a nálože rozmiestnili na úseku zhruba 200 metrov. "Na odstrel použili približne 18 kg trhaviny, ktoré boli uložené do 10 lôžok. Cieľom odstrelu bolo rozrušenie ľadovej masy a vytvorenie tzv. prúdnice. Po následnom oteplení budú ľady z vyššie položených úsekov toku Kysuca (smerom od Čadce) môcť plynule odtekať smerom po toku. Týmto opatrením SVP, š. p., zmierňuje možné následky hromadenia ľadov, ktoré môžu spôsobiť vyliatie riek a škody na majetku občanov,“ dodal Machava.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies