Na riešenie krízy odovzdaním právomocí EÚ je potrebné referendum

NETKY.SK • 26 November 2011, 08:14 • 2 min
Na riešenie krízy odovzdaním právomocí EÚ je potrebné referendum

Na riešenie krízy odovzdaním právomocí EÚ je potrebné referendum

slovakia

left justify in out

Zásadné prehĺbenie integrácie EÚ v hospodárskej a menovej oblasti s odstúpením časti národných právomocí členských štátov Bruselu by si na Slovensku podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) vyžadovalo súhlas občanov v referende. Predsedníčka vlády to dnes uviedla v súvislosti s možnými zmenami v zakladajúcich zmluvách EÚ, ktoré by mali zabrániť ďalšej dlhovej kríze v eurozóne.
Premiérka pripomenula, že takéto riešenie by znamenalo odovzdanie časti zvrchovanosti v rozpočtovej oblasti pre krajiny porušujúce maastrichtské kritériá.
"Muselo by to ísť cestou referenda. Nie je iná možnosť a nebude to len u nás. To by politici neustáli z hľadiska legitimity," povedala Radičová pre TASR počas konferencie Európska únia po Lisabonskej zmluve a v období krízy.
Za druhý pravdepodobný scenár riešenia a prevencie problémov označila vytvorenie nových pravidiel Paktu rastu a stability EÚ vrátane krízového manažmentu.
Nemecká kacelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vo štvrtok (24.11.) ohlásili, že v najbližších dňoch predstavia svoj návrh zmien v európskych zmluvách. Ich cieľom má byť zabezpečenie dôsledného dodržiavania rozpočtových pravidiel a zlepšenie spoločnej vlády menovej únie.
Slovenská premiérka vo vystúpení na konferencii konštatovala, že snaha nájsť efektívne riešenia na prekonanie krízy, zvýšenie konkurencieschopnosti a zabezpečenie ekonomického rastu EÚ vedie k úvahám o potrebe väčšej integrácie a odovzdaniu ďalších národných právomocí do Bruselu. "To však potrvá istý čas a proces si vyžaduje aj dôveru, podporu a súhlasný postoj občanov každého konkrétneho štátu. Takéto rozhodnutie nemôžu urobiť politici. Vylúčené," uviedla Radičová.
Na dlhodobé úspešné fungovanie eurozóny je podľa nej nevyhnutné na jednej strane zaviesť riadený bankrot a zároveň vybudovať mechanizmy na udržanie dôvery v bankový sektor eurozóny.
Slovensko podľa nej podporí v EÚ návrhy smerujúce k posilneniu rozpočtovej disciplíny a zodpovednosti, ako aj zavedenie automatických sankcií s cieľom obmedziť možnosti obchádzania stanovených pravidiel. "To je kľúčovým prvkom aj v rámci pripravovaného ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý už schválil rozpočtový výbor NR SR," dodala.
Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič uviedol, že dlhová kríza nie je obmedzená na "južné krídlo" EÚ, ale ide o celoeurópsky problém, ktorý si vyžaduje celoeurópske riešenia. "Jednoznačná zhoda panuje v tom, že treba výrazným spôsobom a prísnejšie rešpektovať Pakt rastu a stability, a jednoznačne posilniť režim kontroly a prípadných sankcií, ak sa nedržiavajú pravidlá," konštatoval. Mnohé sa podľa neho dosiahne uplatnením balíčka ochranných opatrení eurokomisára pre menové záležitosti Olliho Rehna, ktorý vstúpi do platnosti 15. decembra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies