Na riadny termín maturitnej skúšky sa prihlásilo 48.195 študentov

NETKY.SK • 13 November 2014, 15:43 • 2 min
Na riadny termín maturitnej skúšky sa prihlásilo 48.195 študentov

BRATISLAVA - V budúcom školskom roku v marci zloží skúšku dospelosti 48.195 študentov, ktorí sú prihlásení zo 729 škôl. Najviac ich je zo stredných odborných škôl (SOŠ), takmer o polovicu menej z gymnázií. Počet maturantov je v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o niekoľko tisíc nižší. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVŠ SR) to vysvetľuje celkovým tohtoročným poklesom počtu maturantov.

slovakia

left justify in out

Prihlasovanie na Maturitu 2015 je podľa hovorkyne pre priamo riadené organizácie MŠVVŠ SR Martiny Slušnej prostredníctvom informačného systému Maturita ukončené. "Zmenu predmetov, spôsob vykonania maturitnej skúšky či dodatočné prihlásenie môže iba v osobitných prípadoch do 31. januára 2015 povoliť riaditeľ školy, najmä ak ide o dlhodobý pobyt v zahraničí alebo zdravotný stav študenta," spresnila.
     

Rezort školstva momentálne eviduje 31.071 študentov SOŠ a konzervatórií a 17.124 študentov gymnázií, ktorí chcú v marci maturovať. Z hľadiska predmetov je ich najviac prihlásených na slovenský jazyk a literatúru 44.874, nasleduje angličtina na úrovni B1 22.813, na úrovni B2 15.078 maturantov. "Iba jeden žiak je prihlásený na španielsky jazyk úroveň B1 a dvaja na taliansky jazyk úroveň B1," uviedla Slušná. Na maturitu z maďarského jazyka a literatúry je prihlásených 2059 a na maturitu z ukrajinského jazyka a literatúry 11 študentov. Z nemčiny sa na nižšej úrovni rozhodlo maturovať 5605, na takom istom stupni z ruštiny 782 študentov. Vyššia úroveň bola napríklad atraktívnejšia v prípade francúzštiny, rozhodlo sa pre ňu 48 maturantov.
     

Matematiku ako voliteľný maturitný predmet si zvolilo 4722 gymnazistov, ako dobrovoľný 324. V prípade SOŠ si matematiku ako dobrovoľný predmet vybralo 2421 žiakov.
     

Na viac ako 300 školách budú môcť stredoškoláci maturovať aj elektronicky. Týka sa to externej časti maturitnej skúšky. "Časť žiakov si bude môcť vybrať, či z povinných predmetov a matematiky bude maturovať klasicky, papierovou formou, alebo sa rozhodne pre modernú elektronickú formu," skonštatovala Slušná. Ako dodala, obidve formy budú obsahovo rovnaké a žiaci ich budú vykonávať v tom istom čase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona