Na rezorte školstva zasadli experti, budú riešiť kritizovanú novelu zákona o vysokých školách

NETKY.SK • 5 Marec 2021, 18:57 • 2 min
Na rezorte školstva zasadli experti, budú riešiť kritizovanú novelu zákona o vysokých školách

BRATISLAVA - Na ministerstve školstva zasadla expertná skupina k novele zákona o vysokých školách. Tvoria ju zástupcovia vysokých škôl a ich reprezentácií. Rezort v oblasti vysokého školstva navrhuje zmeny ako financovanie vysokých škôl podľa skutočného výkonu, výkonnostné zmluvy, funkčné miesta docentov a profesorov či skrátenie externého štúdia. V

slovakia

left justify in out

Skupinu tvoria zástupcovia Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl, Študentskej rady vysokých škôl, Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Klubu dekanov fakúlt vysokých škôl SR ako aj zástupcovia ministerstva.

 

Rezort školstva v pripravovanej novele zákona o vysokých školách navrhuje okrem úprav v systéme riadenia aj ďalšie zmeny. "Navrhujeme napríklad financovanie vysokých škôl podľa ich skutočnej aktivity, výkonnostné zmluvy, funkčné miesta docentov a profesorov či skrátenie externého štúdia na päť rokov," priblížil štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis.

 

img

 

Obsadzovanie postov 
Ministerstvo by tiež chcelo zaviesť takzvané funkčné miesta docentov a profesorov. Znamená to, že tieto posty sa budú obsadzovať po vzore najlepších zahraničných univerzít, teda podľa reálnych výsledkov, publikačnej a výskumnej aktivity kandidáta.

V súvislosti so zverejneným návrhom novely vyhlásil ako prvý štrajkovú pohotovosť Akademický senát Trnavskej univerzity v Trnave, a to 26. februára. Predsedníčka Akademického senátu Trnavskej univerzity Katarína Karabová uviedla, že tento návrh zásadným spôsobom dehonestuje charakter vysokého školstva na Slovensku.

 

img

 

Následne začiatkom týždňa v pondelok 1. marca vstúpila Univerzita Komenského (UK) v Bratislave do protestu proti politizácii verejných vysokých škôl. K jej protestu sa pridala aj Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici, Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave či Prešovská univerzita v Prešove.

 

K novele sa vyjadrilo viac ako desať ďalších vysokých škôl. Medzi nimi napríklad Technická univerzita (TUKE) vo a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach či Akadémia umení v Banskej Bystrici.
 

img

 

Cieľ 
Rada vysokých škôl žiada, aby rezort školstva vypracoval legislatívne návrhy v oblasti vysokého školstva v spolupráci so všetkými reprezentáciami vysokých škôl v zmysle zákona o vysokých školách a v súlade s programovým vyhlásením vlády.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies