Na relokácií migrantov sa zúčastní aj Írsko, presun môže začať okamžite

NETKY.SK • 16 December 2015, 15:49 • 2 min
Na relokácií migrantov sa zúčastní aj Írsko, presun môže začať okamžite

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes potvrdila zapojenie sa Írska do systému relokácií migrantov nachádzajúcich sa na územie Európskej únie. Írsko si počas rokovaní o Lisabonskej zmluve dohodlo výnimku z účasti na spoločnej európskej azylovej politike.

slovakia

left justify in out

Vláda v Dubline aj napriek tejto výnimke 6. októbra oznámila exekutíve EÚ, že si želá zúčastniť sa na programe relokácií migrantov. Írsko uviedlo, že je ochotné prijať 600 žiadateľov o medzinárodnú právnu ochranu zo záchytných centier v Taliansku a Grécku. Komisia dnes potvrdila, že rozhodnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitosti, ktorá odobrila relokačné schémy navrhované komisiou, sa vzťahuje už aj na Írsko. Premiestňovanie utečencov z územia Talianska a Grécka do Írska sa podľa oznámenia EK môže začať okamžite.

 

Rada EÚ prijala 14. septembra rozhodnutie EK o relokácii 40.000 žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka. Toto opatrenie má za cieľ odbremeniť oba členské štáty EÚ od náporu príliš veľkého počtu azylantov. Dohodnutý plán premiestňovania žiadateľov o azyl sa týka migrantov, ktorí prídu na územie Talianska a Grécka od 15. augusta 2015 do 16. septembra 2017, pričom musia pochádzať z krajín, pri ktorých je miera prijímania do azylovej procedúry vyššia ako 75 percent. V čase, keď EK prijala toto rozhodnutie, išlo najmä o migrantov zo Sýrie a Eritrey, najnovšie sa program vzťahuje aj na Iračanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies