Na rakovinu u nás ročne ochorie 30-tisíc ľudí

NETKY.SK • 3 Február 2015, 16:43 • 2 min
Na rakovinu u nás ročne ochorie 30-tisíc ľudí

BRATISLAVA - Na Slovensku zaznamenajú lekári ročne takmer 30-tisíc nových prípadov rakovinových ochorení. Vyplýva to z údajov Národného onkologického ústavu (NOÚ).

slovakia

left justify in out

Pritom ešte v roku 1994 bol zaznamenaný ročný počet nových ochorení menej ako 20-tisíc prípadov. Podľa Miroslavy Džupinovej z organizácie Liga proti rakovine na onkologické ochorenia ročne vo svete zomrie približne 7,6 milióna ľudí. Medzinárodný deň boja proti rakovine si pripomíname každoročne 4. februára

Podľa Džupinovej na Slovensku na onkologické ochorenia každoročne zomrie viac ako 6,5 tisíca mužov a 5-tisíc žien. Potvrdzujú to aj onkológovia. Podľa nich je Slovensko na jednom prvých miest na svete vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka u mužov aj u žien. Pripisujú to predovšetkým nezdravému stravovaniu a spôsobu života. Vysoké čísla máme aj pri rakovine pankreasu. Tu však lekári nevedia určiť jednoznačný dôvod. Podľa údajov Národného onkologického ústavu u nás od roku 1989 narástol počet všetkých druhov onkologických ochorení. Výnimkou je len rakovina pľúc, pri ktorej ročný počet ochorení klesol. 

 

Svetový deň boja proti rakovine je podľa Ligy proti rakovine ideálny k šíreniu povedomia o potrebe zdravého životného štýlu, zabezpečenia včasného zistenia ochorenia, liečby dostupnej pre každého a maximalizácie kvality života onkologických pacientov. "Tohtoročné motto Svetového dňa proti rakovine, ktoré znie "Not beyond us“ - "Nie mimo nás“, sa snaží pozitívne aktivizovať do boja proti rakovine so zdôraznením, že riešenia na predchádzanie i na prekonanie rakoviny existujú, nie sú však mimo nás a záleží vo veľkej miere na nás," povedala Džupinová. Podľa nej sa Liga v súčasnosti popri projektoch na pomoc ľuďom postihnutým rakovinou zameriava aj na vzdelávanie mladej generácie o predchádzaní nádorovým i iným civilizačným ochoreniam. "V roku 2000 sa začal na približne sedemdesiatich spolupracujúcich školách po celom Slovensku vyučovať predmet Onkologická výchova," dodala Džupinová s tým, že cieľom tohto voliteľného predmetu je viesť mladých ľudí k rozumnému a zodpovednému prístupu k prevencii choroby. Taktiež im má pomôcť preklenúť tabu a bariéry v komunikácii s onkologickým pacientom, ktorým sa môže stať ktokoľvek z ich okolia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies