Na Pustom hrade našli doteraz najstaršiu mincu

NETKY.SK • 4 September 2017, 15:12 • 2 min
Na Pustom hrade našli doteraz najstaršiu mincu

ZVOLEN - Originály i falzifikáty stredovekých mincí, hroty šípov, železné nože či takmer kompletne zachovaná sklená fľaštička - to je iba časť predmetov, ktoré sa našli počas uplynulej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom. Ako pre TASR uviedol vedúci výskumu Ján Beljak, práce sa do polovice júla vykonávali na dolnom hrade Pustého hradu.

slovakia

left justify in out

"Výskum tam priniesol zaujímavý nález pece z obdobia vrcholného stredoveku, keramické fragmenty z mladšej a neskorej doby bronzovej či kolekciu plasticky zdobených črepov z neskorej doby kamennej," priblížil nálezy Beljak. "Do polovice júla sme tiež komplexne zrekonštruovali severnú hradbu dolného hradu s bránkou pre peších, ktorou návštevník vstupuje do hradného areálu," dodal.

 

Potom sa výskum presunul na horný hrad, kde sa opravovala severná časť hradného paláca s unikátnymi omietkami z obdobia poslednej štvrtiny 13. storočia. "Zároveň sme na hornom hrade zrealizovali šesť archeologických sond. Prvá priniesla bohatý súbor nálezov z obdobia vrcholného stredoveku, a to aj keramiku zo záveru 12. a začiatku 13. storočia, ktorú sme mali doteraz na Pustom hrade doloženú iba veľmi sporadicky," uviedol Beljak ďalej.

 

Ďalšie dve sondy mali overiť trasu prístupovej komunikácie do takzvaného Dončovho hradu a zároveň aj spôsob ukončenia prvej priečnej hradby, ktorá znásobovala jeho obranyschopnosť.

 

"Tieto sondy sú na nálezy najbohatšie. Objavili sme v nich doteraz štyri mince. Falzifikát z konca 13. storočia, uhorskú napodobeninu viedenského fenigu Přemysla Otakara II. (1251-1276) a dva denáre uhorského kráľa Ondreja III. (1290-1301)," pokračoval výskumník.

 

Sondy priniesli tiež viac ako 20 hrotov šípov, ozdobné kovania zo šiat a kníh, železné nože, keramické fragmenty, zvieracie kosti a cennú, takmer kompletne zachovanú sklenú fľaštičku. "Zaujímavým bol tiež nález čepele bronzovej sekerky z doby bronzovej, ktorú tu v stredoveku pravdepodobne druhotne spracovali," doplnil archeológ. Našla sa tiež najstaršia stredoveká keramika z Pustého hradu, ktorá pochádza z 10.-11. storočia. K výnimočným nálezom patria aj olovené závažia na váhy.

 

Ďalšia sonda priniesla objav hlinenej podlahy stredovekého hospodárskeho objektu. "Zvyšky po stredovekej stavbe sme našli aj v piatej sonde na dolnej terase predhradia Dončovho hradu."

 

Zaujímavým bol podľa Beljaka predovšetkým nález architektonického článku s vytesaným krížom, ktorý tam bol sekundárne využitý pri výstavbe ďalšieho hospodárskeho objektu. Posledná sonda bola zase bohatá na nálezy z mladšej a neskorej doby bronzovej.

"Ďalšie štyri mince sme objavili pri preosievaní zeminy na Dončovom hrade. Razba kráľa Ondreja II. (1205-1235) je najstaršou mincou objavenou na Pustom hrade vôbec. Ďalšími bol falzifikát viedenského fenigu, denár Štefana V. a najmladšou poldenár Rudolfa II. z roku 1585," doplnil Beljak.

 

Na projekte archeologického výskumu, obnovy Pustého hradu a medzinárodnej letnej školy archeológie pod záštitou Katedry archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre sa tento rok zúčastnilo niekoľko desiatok študentov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Participovali aj na výskume neďalekého hradu Peťuša.

 

Projekt letnej školy a archeologického výskumu podporil Medzinárodný vyšehradský fond a poslanecká dotácia Banskobystrického samosprávneho kraja. Hlavným donátorom výskumu a obnovy Pustého hradu je už viac ako štvrťstoročie mesto Zvolen. Workshopy a výskum na hrade Peťuša je podobne ako obnova Pustého hradu dotovaná aj grantom Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. V rámci národného projektu "Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva" pracovalo od 1. júna na Pustom hrade 20 ľudí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona