Na pultoch sa čoskoro objaví jednotná nabíjačka pre mobilné telefóny

NETKY.SK • 8 Február 2011, 12:42 • 2 min
Na pultoch sa čoskoro objaví jednotná nabíjačka pre mobilné telefóny

Na pultoch sa čoskoro objaví jednotná nabíjačka pre mobilné telefóny

slovakia

left justify in out

Od dnešného dňa začnú najväčší výrobcovia mobilných telefónov pripájať k novým aparátom jednotné nabíjacie zariadenie. Iniciatíva Európskej komisie a jej tlak na výrobcov od roku 2009 dospeli do konečného štádia a jednotné nabíjačky by sa mali objaviť ako príslušenstvo k telefónom už v priebehu tohto roka.
      Štrnásť veľkých spoločností - Apple, Atmel, Ambleze Mobile, Huawei Technologies, LG Electronics, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, SonyEricsson, TCT Mobile (Alcatel) a Texas Instruments - podpísalo v júni 2009 memorandum o porozumení, v ktorom deklarovali úmysel zjednotiť nabíjačky. Znamená to, že sa do zmeny podarilo zahrnúť 9 z 10 najväčších svetových producentov mobilných telefónov na svete z roku 2010 (chýba len desiaty čínsky G'Five) a v tomto ohľade sa trh takmer zjednotí. Zahrnutí výrobcovia zodpovedajú podľa EK za viac než 90 % predaných mobilných telefónov v EÚ.
      Výrobcom sa podarilo ponúknuť túto výhodu európskym spotrebiteľom v relatívne krátkom časovom období. EÚ sa dopracovala k jednotnému riešeniu spôsobu nabíjania, ktorý je prospešný pre všetkých, a to bez potreby akéhokoľvek nového právneho predpisu. Komisia odhaduje, že rozličnými formami nabíjačiek k rôznym druhom telefónov je EÚ zodpovedná za 51.000 ton zbytočného odpadu ročne, rátajúc asi s pol miliardou používaných mobilných telefónov. Takisto sa zmení aj to, že k novému telefónu nebude automaticky prislúchať aj nová nabíjačka, ale tá sa bude v obchodoch predávať samostatne.
      Uverejnenie noriem v decembri 2010 znamená, že výrobcovia mobilných telefónov môžu začať realizovať požadované zmeny v dizajne a skúšaní nabíjačiek s cieľom zabezpečiť bezpečnosť a interoperabilitu kompatibilných telefónov. Zatiaľ nie je známe, aká by mala byť cena jednotnej nabíjačky.
      Na základe poverenia Európskej komisie vydali európske normalizačné orgány CEN-CENELEC a ETSI harmonizované normy, ktoré musia od roku 2011 spĺňať mobilné telefóny s možnosťou prenosu dát, ktoré sú kompatibilné s novou jednotnou nabíjačkou. Riešenie jednotnej nabíjačky sa zakladá na technológii mikro USB konektorov. V prípade telefónov, ktoré nemajú mikro USB rozhranie, sa v zmysle memoranda o porozumení povoľuje adaptér.
      Dohoda sa vzťahuje na mobilné telefóny s možnosťou prenosu dát, t. j. na tie, ktoré sa dajú zapojiť do počítača na výmenu napr. fotiek, súborov a hudby. Mobilné telefóny s možnosťou prenosu dát, medzi ktoré patria aj tzv. inteligentné telefóny (smartphones), už v súčasnej dobe prevládajú na trhu.
      Harmonizáciu na tomto poli privítal aj komisár pre priemysel a podnikateľské prostredie Antonio Tajani. "Vítam zavádzanie nových nabíjačiek mobilných telefónov založených na novej norme EÚ. Pre európskeho spotrebiteľa sú to skutočne dobré správy. Teraz sa čaká na to, kedy sa nová nabíjačka a kompatibilné mobilné telefóny objavia v regáloch. Nalieham na priemysel, aby urýchlil ich uvedenie na trh a umožnil tak, aby občania v celej EÚ mohli čo najskôr využívať výhody jednotnej nabíjačky", uviedol Tajani.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies