Na protifašistickom zhromaždení v Aténach došlo k potýčkam

NETKY.SK • 26 September 2013, 06:23 • 2 min
Na protifašistickom zhromaždení v Aténach došlo k potýčkam

ATENY - Grécka poriadková polícia použila dnes v Aténach slzotvorný plyn proti desiatkam demonštrantov, ktorí na jej príslušníkov hádzali kamene a fľaše počas protestu proti krajne pravicovej parlamentnej strane Zlatý úsvit. Následne došlo k potýčkam medzi policajtmi a demonštrantami. Pre tlačové agentúry Reuters a AP to uviedli svedkovia.

slovakia

left justify in out

Tisíce Grékov dnes pochodovali k sídlu strany vzdialenému približne päť kilometrov od centra Atén - išlo o najväčší prejav verejného hnevu nad nedávnym zabitím protifašisticky orientovaného, ľavicového rappera Pavlosa Fyssasa. Polícia však zablokovala ulicu vedúcu k straníckemu sídlu a demonštranti začali hádzať do jej príslušníkov kamene aj fľaše. Polícia bola preto nútená zareagovať slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi.

Fyssasa (34) minulý týždeň dobodali na smrť a grécka polícia zadržiava za tento zločin sympatizanta strany Zlatý úsvit. Vláda zároveň začala vyšetrovať činnosť strany. Na dnes boli v Aténach ohlásené viaceré protifašistické zhromaždenia. Jedno, spolu s koncertom, sa konalo popoludní na námestí Syntagma a po ňom nasledovalo večer na námestí ďalšie.

V Aténach po večernom zhromaždení na námestí Syntagma najmenej 7000 protestujúcich pochodovalo smerom k sídlu Zlatého úsvitu a skandovalo "Pavlos žije, rozdrvme nacistov!". Ďalších 3000 demonštrantov zostalo na námestí, informovala polícia. Muž zadržaný za dobodanie hudobníka Fyssasa vyhlásil, že zabitie bolo sebaobranou, a označil sa za osobu napojenú na Zlatý úsvit. Strana, ktorá má v parlamente 18 kresiel, popiera akúkoľvek účasť na zločine. Grécky najvyšší súd v rámci vyšetrovania činnosti strany vypočúva svedkov a obete údajných násilných útokov, ako aj novinárov, ktorí zverejnili interview s údajnými súčasnými aj bývalými členmi Zlatého úsvitu.

Popularita Zlatého úsvitu v Grécku rastie, práve počas krutej finančnej krízy. V celom Grécku dnes pochodovali tisíce protifašisticky naladených demonštrantov. V Solúne, druhom najväčšom gréckom meste, smerovalo približne 2000 protestujúcich k miestnym sídlam Zlatého úsvitu. Grécke médiá uviedli, že zhromaždenia sú tiež naplánované v niekoľkých ďalších mestách.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies