Na protest proti zastreleniu novinára nevyšli nedeľné noviny

NETKY.SK • 23 Marec 2014, 15:15 • 2 min
Na protest proti zastreleniu novinára nevyšli nedeľné noviny

BAGDAD - Na protest proti násilnej smrti prominentného novinára Muhammada Bedáwího nevyšli dnes v Iraku desiatky nedeľných novinových titulov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Bedáwí bol šéfredaktorom Slobodného irackého rozhlasu v Bagdade a expertom v oblasti médií. V sobotu ho po hádke na kontrolnom stanovišti pred prezidentským palácom zastrelil člen prezidentskej stráže.
      

Jednodňové zastavenie tlače je reakciou na výzvu Syndikátu irackých novinárov, ktorý Bedáwího zabitie odsúdil ako "odporný zločin".
      

Úrad prezidenta Džalála Talabáního, ktorý sa po mŕtvici od decembra 2012 zotavuje v Nemecku, nazval incident "zločinným aktom". Premiér Núrí Málikí navštívil v sobotu miesto činu a osobne nechal páchateľa zatknúť.
      

Do ulíc Bagdadu vyšli dnes desiatky ľudí, ktorí v centre usporiadali Bedáwímu symbolický pohreb a vyzývali na ukončenie "teroru" prezidentskej stráže v hlavnom meste.
      

Irak zažíva najväčšiu vlnu násilia za uplynulých niekoľko rokov. Podľa predstaviteľov mierovej misie OSN v roku 2013 zahynulo v Iraku celkovo 8868 ľudí vrátane 7818 civilistov a príslušníkov polície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona