Na protest proti politike Číny sa upálila 67-ročná žena

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 15:46 • 2 min
Na protest proti politike Číny sa upálila 67-ročná žena

HANOJ - Vietnamské štátne médiá dnes oznámili, že na protest proti politike Číny sa upálila 67-ročná žena.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajského servera novín Thanh Nien sa žena zapálila dnes ráno pred bývalým prezidentským palácom v centre Hočiminovho Mesta.
     

Žena mala podľa predstaviteľa vietnamskej vlády Le Truonga Hai Hieua so sebou transparenty protestujúce proti umiestneniu čínskej ropnej plošiny na Paracelských ostrovoch, ktoré si Vietnam dlhodobo nárokuje ako svoju výlučnú ekonomickú zónu.
     

Vietnam rozmiestnil svoje vojnové lode v okolí sporných ostrovov v snahe zabrániť Číne v začiatku ťažby. Zároveň varoval, že územné spory v Juhočínskom mori predstavujú hrozbu pre svetový obchod a ohrozujú globálne zotavovanie z následkov finančnej krízy.
     

Vo Vietname politika Číny minulý týždeň vyvolala rozsiahle protičínske protesty, ktoré v niektorých prípadoch vyústili do vandalizmu a násilností. O život pri nich prišli najmenej traja Číňania a vyše 100 ďalších utrpelo zranenia. Z územia Vietnamu boli evakuované už tisíce čínskych občanov.
     

Davy ľudí okrem toho poškodili alebo zničili 400 tovární, u ktorých predpokladali väzby na Čínu. Vietnamská vláda prisľúbila, že poškodeným továrňam zabezpečí štátnu pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona