Na protest proti Krymu opúšťa televíziu Russia Today ďalšia moderátorka

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 11:33 • 2 min
Na protest proti Krymu opúšťa televíziu Russia Today ďalšia moderátorka

MOSKVA - Z ruskej spravodajskej televízie Russia Today, ktorá vysiela v angličtine, odchádzajú dve americké moderátorky. Jednu z nich vedenie televízie obvinilo, že si svojimi kritickými výrokmi k udalostiam na Kryme robí reklamu, druhú označilo za obeť americkej propagandy, informovala dnes agentúra UNIAN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako prvá vojenskú okupáciu časti ukrajinského územia odsúdila moderátorka programu "Breaking the Set" Abby Martinová. V stredu o svojom odchode z televízie v priamom prenose informovala aj jej kolegyňa Liz Wahlová, ktorá uviedla, že nemôže spolupracovať s televíznym kanálom financovaným ruskou vládou a schvaľujúcim kroky prezidenta Vladimira Putina.

      

Vedenie televízie Wahlovú obvinilo zo sebareklamy, ako aj z toho, že zo svojho súkromného rozhodnutia urobila verejnú šou. "Ak novinár nesúhlasí s postojom redakcie, ide za nadriadeným. Ak problém nie je možné riešiť, odchádza ako profesionál," uviedlo.
      

Martinová, pracujúca pre Russia Today z Washingtonu, v pondelok šokovala väčšinou proruských divákov televízie na záver relácie oznámením, že chce vyjadriť svoj negatívny postoj k prítomnosti ruských vojakov na Kryme. 
      

Na Martinovej vyhlásenie šéfredaktorka televízie Russia Today Margarita Simonianová uviedla, že moderátorka zle rozumie situácii na Kryme a stala sa obeťou americkej propagandy. Keďže aj samotná Martinová priznala, že nemá hlboké znalosti o skutočnej situácii na Kryme, vedenie televízie sa rozhodlo vyslať ju na Krym, "aby sme jej dali možnosť vytvoriť si vlastný názor priamo v ohnisku diania". 
      

Martinová však pre britský denník Daily Telegraph povedala: "Napriek tomuto vyhláseniu (televízie) Russia Today sa na Krym nechystám ísť."
      

Russia Today, ktorá vysiela v angličtine, je vo všeobecnosti vnímaná ako hlásna trúba Kremľa. Organizácia Reportéri bez hraníc to označuje za "krok k informovaniu pod kontrolou štátu".
      

Spravodajstvo tejto televízie je často protiamerické a televíziu tiež obviňujú, že ignoruje množstvo prípadov porušovania ľudských práv v Rusku, ako aj rôzne sporné záležitosti, napríklad väzenské tresty pre členky punkovej skupiny Pussy Riot.
      

Martinovej odvážne vyhlásenie bolo v ostrom protiklade s bežným spravodajstvom stanice o ukrajinskej kríze, ktoré odráža postoj Moskvy. V správach je nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk charakterizovaný ako "svojvoľne dosadený" a televízia sympatizuje so zvrhnutým prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorého podporuje Rusko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona