Na protest proti čínskej politike voči Tibetu sa upálil ďalší budhistický mních

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 10:05 • 2 min
Na protest proti čínskej politike voči Tibetu sa upálil ďalší budhistický mních

PEKING - Protestnú samovraždu samoupálením spáchal v pondelok ďalší tibetský budhistický mních, ktorý sa podpálil v blízkosti budhistického kláštora v západnej Číne.

slovakia

left justify in out

Popáleninám podľahol počas prevozu do nemocnice. Informovala o tom dnes Spojenými štátmi financovaná rozhlasová stanica Slobodná Ázia, podľa ktorej ide o prvú samovraždu upálením v tomto kalendárnom roku.


K činu došlo neďaleko budhistického kláštora v prefektúre Kardze v západočínskej provincii S'-čchuan. Podľa rozhlasovej stanice mních, ktorý počas protestu vykrikoval heslá na podporu nezávislosti Tibetu, zomrel počas prevozu do nemocnice do metropoly provincie, mesta Čcheng-tu.


Tibetské exilové zdroje uvádzajú, že za posledných päť rokov sa o protestnú samovraždu samoupálením pokúsilo najmenej 114 budhistických mníchov a laikov, pričom väčšina z nich aj zomrela. Rozhlasová stanica Slobodná Ázia eviduje od roku 2009 až 144 takýchto prípadov.


Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že región, kde došlo k samoupáleniu, je odrezaný od zvyšku provincie kontrolnými stanovišťami, preto je veľmi ťažké získať informácie o tamojšom dianí. Vládni úradníci podľa AP zjavne dostali nariadenie nevyjadrovať sa k prípadným protestným samovraždám. Policajný dôstojník, ktorého kontaktovala AP, uviedol, že nemá informácie o prípade z pondelka. Tvrdil, že "v regióne teraz zavládlo obdobie stability" a že "keby k niečomu takému došlo, zverejnili by sme to".


Rozhlasová stanica Slobodná Ázia, ako aj ľudskoprávne organizácie okrem toho informovali, že v pondelok sa o samovraždu samoupálením v Indii pokúsil aj ďalší, len 16-ročný budhistický mních, ktorý však prežil. Cieľom týchto protestov je obrátiť pozornosť na obmedzovanie budhizmu zo strany Číny, okliešťovanie práv Tibeťanov a ich frustráciu, ale aj na ich snahy dosiahnuť návrat duchovnému vodcu Tibeťanov, dalajlámu, z indického exilu.


Čína popiera akékoľvek represie voči Tibeťanom a naopak tvrdí, že zlepšuje ich životné podmienky investíciami do infraštruktúry, škôl a bývania. Peking opakovane obviňuje dalajlámu, že podporuje samoupaľovanie v snahe dosiahnuť "rozkol medzi Tibetom a zvyškom Číny". Dalajláma však tieto tvrdenia rozhodne odmieta.


Tibetskí mnísi a mníšky patria k najaktívnejším odporcom čínskej nadvlády nad Tibetom a sú aj najsilnejšími zástancami tibetskej nezávislosti, čo čínske úrady viedlo k uvaleniu ďalších reštrikcií. Vlani vodca čínskych komunistov v Tibete Čchen Čchüan-kuo napríklad žiadal, aby budhistické kláštory ako prejav čínskeho vlastenectva vyvesili na svojich budovách čínsku štátnu vlajku. 


V situácii, keď má dalajláma už 80 rokov, sa Peking teraz čoraz viac sústreďuje na osobu pančenlámu, ktorý je druhou najdôležitejšou postavou v hierarchii budhistického duchovenstva. Dalajláma v roku 1995 vybral za pančenlámu vtedy šesťročného chlapca menom Gendün Čhökji Ňima. Odvtedy ho však Čína zadržiava na neznámom mieste a za pančenlámu vybrala svojho vlastného kandidáta, o rok mladšieho Gjäcchana Norbu.


Tento, teraz 26-ročný muž, žije prevažne v Pekingu a je členom oficiálneho poradného orgánu vlády, ktorého výročné zasadnutie sa začne tento štvrtok. Na utorkovom stretnutí s predstaviteľmi komunistického vedenia Gjacchän Norbu potvrdil svoju oddanosť učeniu komunistickej strany, informovala agentúra AP s odvolaním sa na čínske médiá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies