Na projekty v rámci spolupráce so Švajčiarskom pôjde vyše 13 mil. eur

NETKY.SK • 2 August 2011, 14:00 • 2 min
Na projekty v rámci spolupráce so Švajčiarskom pôjde vyše 13 mil. eur

Na projekty v rámci spolupráce so Švajčiarskom pôjde vyše 13 mil. eur

slovakia

left justify in out

img

V rámci programu švajčiarsko - slovenskej spolupráce poputuje na štyri projekty 13,48 milióna eur. Zmluvy o projektoch dnes v Bratislave podpísali vedúci Úradu vlády SR Viktor Nižňanský a veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie v SR Christian Fotsch. Zmluvy sa týkali oblasti prevencie a manažmentu prírodných katastrof, ochrany prírody a otvorenej výzvy za účelom výberu sprostredkovateľa Blokového grantu pre mimovládne organizácie.
      Dnešné zmluvy boli prvé, ktoré sa medzi oboma štátmi podpísali v rámci realizácie vzájomnej spolupráce. Ako ozrejmil Nižňanský, celkovo by sa v rámci programu spolupráce malo prerozdeliť asi 61 miliónov eur. Dnešný balíček zmlúv sa týkal približne 23 percent vyčlenených prostriedkov. Na začatie čerpania ostatných prostriedkov bude treba taktiež podpísať zmluvy k jednotlivým projektom a grantom najneskôr do júna 2012. Fotsh doplnil, že na realizáciu projektov ostáva ešte šesť rokov. Švajčiarsko okrem Slovenska pomáha na znak solidarity aj ďaľším deviatim európskym štátom.
      Na projekt prevencie a manažmentu prírodných katastrof, ktorého cieľom je zlepšenie pripravenosti záchranných zložiek Ministerstva vnútra SR, je určených 4,15 milióna eur. Projekt by sa mal realizovať od augusta tohto roku do mája 2015. Projekt pozostáva z troch komponentov, a to vytvorenie Stredoeurópskeho výcvikového centra služobných psov Canispol Slovakia, modernizácie materiálno-technického zabezpečenia Kontrolných chemických laboratórií civilnej ochrany a výcvik príslušníkov Hasičského a záchranného zboru v oblasti zvládania mimoriadnych situácií v cestných a železničných tuneloch.
      Ďalší projekt, z oblasti ochrany prírody, sa bude venovať monitoringu a výskumu lesných ekosystémov. Od augusta tohto roku do marca 2014 je naň vyčlenených 2,2 milióna eur. Realizátorom projektu je Národné lesnícke centrum Zvolen, cieľom je získanie nových objektívnych informácií o lesných ekosystémoch za účelom zachovania trvalo udržateľného obhospodarovania lesov. Získané údaje budú podkladmi pre formulovanie národnej lesníckej politiky, stratégií regionálneho rozvoja, rozvoja využívania biomasy a ďalších národných stratégií. Centrum bude v projekte spolupracovať so Švajčiarskym federálnym inštitútom pre lesné a krajinné hospodárstvo.
      Na ochranu prírody bude zameraný aj projekt Rozvoj ochrany prírody a chránených území v Slovenských Karpatoch. Od augusta do júla 2015 je naň určených 2,64 milióna eur. Cieľom projektu je lepší rozvoj ochrany prírody a ochrany ohrozených biotopov Karpát. Za implementáciu tohto projektu bude zodpovedná Štátna ochrana prírody SR, ktorá bude spolupracovať s Výskumným ústavom vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity a Univerzity v Berne.
      Posledným je projekt v podobe blokového grantu pre mimovládne organizácie a podporu partnerstiev švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Od augusta 2011 do augusta 2014 je pre neho vyčlenených 4,48 milióna eur. Sprostredkovateľom Blokového grantu je Nadácia Ekopolis, ktorá bude zodpovedná za manažment a vyhlasovanie výziev na predkladanie malých a spoločných projektov. Cieľom malých projektov je posilnenie účasti mimovládnych organizácií v sociálnej a environmentálnej oblasti.
      Oblasť spoločných projektov je zameraná na posilnenie vzájomnej spolupráce medzi inštitúciami zo Švajčiarska a Slovenska. V rámci tejto oblasti sa budú môcť prihlásiť mimovládne organizácie, mestá, obce, alebo školy, ktoré chcú nadviazať novú spoluprácu, alebo aj prehĺbiť doterajšie vzájomné vzťahy s niektorou švajčiarskou inštitúciou. Partnermi projektu sú Karpatská nadácia a Nadácia Socia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies