Na procese s Ignácom I. by mal vo februári padnúť rozsudok

NETKY.SK • 22 Január 2015, 14:57 • 2 min
Na procese s Ignácom I. by mal vo februári padnúť rozsudok

BRATISLAVA - V prípade východoslovenského podnikateľa Ignáca I. a jeho spoločníka Jána H., známych z káuz okolo spoločnosti Transpetrol, by mal vo februári na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku padnúť rozsudok. Termín pojednávania je stanovený na 17. februára, potvrdila agentúre SITA hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

slovakia

left justify in out

Muži sú obžalovaní z pokusu pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu spolupáchateľstvom. Prípadom sa Špecializovaný trestný súd začal zaoberať v marci 2013, kedy prijal obžalobu. Na verejnom zasadnutí obžalovaní odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. „Vzhľadom na to, že som sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania, tak nesúhlasím,“ povedal Ignác I. na súde v roku 2013. Prokurátor teraz pre nich žiada nepodmienečné tresty odňatia slobody v strednej hranici trestnej sadzby, resp. v dolnej hranici trestnej sadzby, ako aj uloženie ochranného dohľadu. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová pritom dodala, že trestná sadzba je 10 až 15 rokov. Obaja sú stíhaní na slobode. 

 

Podľa prokuratúry obžalovaní predstierali, že sú oprávnení konať v mene Transpetrolu – Ignác I. ako údajný predseda predstavenstva a Ján H. ako údajný člen predstavenstva a tak uznali neexistujúce dlhy Transpetrolu voči dvom spoločnostiam. Stalo sa to 4. júna 2009 u súdnej exekútorky v Prahe, kde podpísali dva exekútorské zápisy. Transpetrol tým uznal neexistujúce dlhy voči dvom obchodným spoločnostiam vo výške 12,86 milióna eur a za spoločnosť Transpetrol sa ich zaviazali uhradiť do 10. júna rovnakého roka. V prípade neuhradenia peňazí v dohodnutej lehote sa zaviazali zaplatiť zmluvnú pokutu 10-tisíc eur. Dvojica súhlasila aj s priamou vykonateľnosťou exekučného zápisu, ak nebude dlh včas zaplatený. Dôsledkom tohto konania bolo, že od 20. augusta, resp. 16. decembra 2009 boli na majetok Transpetrolu vedené exekúcie na návrh spoločností, ktorým dvojica uznala za spoločnosť dlhy. Súdy zastavili exekúcie 12. júla 2010 a zadržiavané peniaze od českých obchodných partnerov mohli byť uvoľnené. 

 

Okrem toho Ignác I. a Ján H. podľa obžaloby vystavili v rovnaký deň 4. júna 2009 v Prahe bez právneho dôvodu vlastnú zmenku za Transpetrol v prospech českej spoločnosti na sumu 12,98 milióna eur. Bola splatná 25. júna 2009 v Brne. Následkom bolo súdne konanie, lebo česká spoločnosť si nárokovala zmenku. Konanie sa zastavilo, pretože firma nezaplatila súdny poplatok jeden milión českých korún. 

 

Obžalovaní od založenia Transpetrolu podľa prokurátora nikdy neboli v jeho štatutárnych orgánoch. Svoje právo konať v mene spoločnosti odvíjali od mimoriadneho valného zhromaždenia, ktoré sa konalo v apríli 2009 na Vinnom jazere. Štátu hrozila strata 34-percentného podielu v spoločnosti. Po sporoch okolo tejto udalosti už právoplatne rozhodol Okresný súd Bratislava II., že to nebolo mimoriadne valné zhromaždenie. 

 

Už v roku 2009 Krajský súd v Žiline rozhodol, že 34-percentný balík akcií nikdy nevlastnili podnikatelia okolo Ignáca I., ale stále ich vlastnil štát. Žilinský súd taktiež uznal skupinu podnikateľov za vinných z rôznych trestných činov, pričom Ignáca I. neprávoplatne odsúdil na deväť rokov väzenia. Rozsudok však odvolací súd zrušil a vrátil na opätovné prejednanie. Žilinský krajský hovorca Jozef Michňa informoval agentúru SITA, že v tomto prípade bolo vytýčené naposledy pojednávanie na 15. decembra 2014. Bolo ale odročené pre práceneschopnosť jedného z obžalovaných. Ďalší termín zatiaľ nebol vytýčený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona