Na problémy životného prostredia vyčlení Slovensko takmer 300 miliónov eur!

NETKY.SK • 6 August 2021, 19:03 • 2 min
Na problémy životného prostredia vyčlení Slovensko takmer 300 miliónov eur!

BRATISLAVA - Na riešenie environmentálnych záťaží v období rokov 2021 až 2027 by z eurofondov malo ísť 294 miliónov eur. Po návšteve skládky toxického odpadu z bývalej chemickej továrne v meste Strážske (okr. Michalovce) to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

slovakia

left justify in out

Podľa ministerky na odstránenie tejto envirozáťaže vláda predbežne vyčlenila 500-tisíc eur. V prvej fáze sa podľa ministerky bude obstarávať potrebná technika a spevnia sa príjazdové cesty, až potom bude možné odviezť sudy a bezpečne ich uskladniť. Na sanácii envirozáťaže sa podieľajú rezorty vnútra, životného prostredia a pôdohospodárstva.

"Z priemyselnej výroby bývalej chemičky nám zostali tony jedovatého odpadu v nedostatočne uskladnených sudoch alebo zakopané v zemi v lese. Máme zamorenú pôdu, vodu aj vzduch. A v takýchto podmienkach žije v tejto oblasti vyše 200-tisíc   ľudí," povedala Veronika Remišová.

 

img


Škodlivé PCB látky sa podľa rezortu investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie používali ako izolačné kvapaliny v kondenzátoroch a transformátoroch, pričom do roku 1984 ich bolo v Chemku vyrobených 21 500 ton a pri výrobe vznikli tisícky ton ďalšieho odpadu.

 

"Tieto nebezpečné toxíny sa dostali časom do pôdy a podzemných aj povrchových vôd. Pre ich vysokú koncentráciu, ktorá niekde až niekoľko stonásobne prekračuje povolené limity, je zákaz konzumácie rýb zo Zemplínskej šíravy," informoval rezort.

 

 

Z hospodárskych zvierat, hydiny a vajec z domácich chovov sa podľa ministerstva PCB látky dostávajú do ľudského organizmu, čo má výrazný negatívny dopad na zdravie obyvateľstva.

 

Vážne problémy 
Podľa regionálneho Úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach dlhodobé pôsobenie PCB látok vplýva na zvýšený výskyt poškodenia štítnej žľazy, výskyt nádorových ochorení, poruchy metabolizmu ako napríklad cukrovka 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia a poruchy plodnosti u mužov a žien.

 

V detskej populácii zaznamenali zvýšený výskyt poškodenia sluchu, poškodenie zubnej skloviny, poškodenie imunitného systému, vývojové poruchy plodu, neurologické poruchy, poruchy správania alebo nižšiu pôrodnú hmotnosť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies