Na Primaciálnom námestí pribudla moderná inteligentná lavička

NETKY.SK • 1 Február 2017, 17:09 • 2 min
Na Primaciálnom námestí pribudla moderná inteligentná lavička

BRATISLAVA – Nabiť si mobilný telefón, pripojiť sa na internet, skontrolovať teplotu či vlhkosť vzduchu a zároveň si posedieť. Tieto všetky možnosti ponúka oddnes nová "inteligentná" lavička na Primaciálnom námestí v Bratislave. Hlavné mesto ju má zapožičanú, aby si jej výhody mohli vyskúšať obyvatelia i návštevníci Bratislavy. V testovacej prevádzke bude tri mesiace.

slovakia

left justify in out

Smart lavička poskytuje nabíjanie mobilných zariadení káblom i bezdrôtovo a pripojenie na internet. Je nabíjaná a poháňaná slnečnou energiou a má vstavané senzory, ktoré zbierajú informácie o teplote, tlaku, vlhkosti vzduchu, zložení atmosférických plynov či počte užívateľov.

 

"Lavička má aj urbanistickú funkciu, osvetľuje svoje okolie. Je aj dekoratívnym prvkom. Skonštruovaná je z dobrého materiálu, čiže je odolná voči vandalizmu i poveternostným vplyvom. Myslím si, že takéto technológie sú budúcnosťou Bratislavy," priblížil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Ak sa v Bratislave táto moderná novinka osvedčí, primátor bude riešiť s mestskými poslancami otázku, či sa na kúpu takýchto lavičiek nájdu v mestskom rozpočte peniaze. Cena jednej sa pohybuje vyše 3000 eur.

 

Počas minuloročného predsedníctva Slovenska v Rade EÚ sa Bratislava zaviazala byť moderným, dynamickým a inovatívnym mestom smart riešení. Nesrovnal tvrdí, že mesto ich už pripravuje a snaží sa aplikovať v oblasti infraštruktúry, verejného osvetlenia, elektronizácie služieb i urbanizmu. "Aj táto lavička je jeden z komponentov celkového prístupu Smart City, ktorý pripravujeme v spolupráci s Viedňou, kde sa chceme zamerať práve na budúcnosť mesta v moderných technológiách," skonštatoval.

 

Bratislava momentálne pripravuje verejné obstarávanie na prevádzkovateľa verejného osvetlenia. Hlavné mesto chce, aby   verejné osvetlenie v budúcnosti okrem svietenia pomáhalo aj pri parkovaní, orientácii, monitorovalo ovzdušie či dopravné zápchy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies