Na priecestiach došlo vlani k 49 nehodám, zahynulo 11 ľudí

NETKY.SK • 17 Február 2015, 09:21 • 2 min
Na priecestiach došlo vlani k 49 nehodám, zahynulo 11 ľudí

BRATISLAVA - Celkovo 49 zrážok na železničných priecestiach evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) za rok 2014. Išlo o kolízie medzi vlakom a autami, chodcami alebo cyklistami. Oproti roku 2013 ide o nárast o tri nehody. Vlani takto zomrelo 11 ľudí (o jedného viac ako v roku 2013), ťažké zranenie utrpelo 20 osôb, teda o osem viac ako predvlani.

slovakia

left justify in out

Z celkového počtu 11 smrteľne zranených osôb bolo na priecestiach v roku 2014 zaznamenané úmrtie siedmich chodcov, troch vodičov automobilov a jedného cyklistu. V dvoch prípadoch išlo o samovražedné konanie osôb. Z 20 ťažko zranených ľudí bolo desať vodičov, dvaja spolujazdci, siedmi cestujúci vo vlaku a rušňovodič. Na majetku ŽSR vznikla škoda 28.682 eur, dopravcom 409.553 eur a škody na cestných vozidlách dosiahli 196.850 eur.

 

Medzi najzávažnejšie nehody v roku 2014 patrí zrážka osobného vlaku s nákladným cestným vozidlom na pasívnom železničnom priecestí medzi stanicami Bánovce nad Bebravou a Rybany. Táto nehoda sa stala 27. augusta 2014. Počas jazdy vlaku videl rušňovodič, že z hlavnej cesty odbočilo nákladné vozidlo s návesom, ktoré smerovalo k železničnému priecestiu. Keď sa vlak nachádzal približne 50 až 75 metrov od železničného priecestia, rušňovodič zaregistroval, že nákladné vozidlo bez zastavenia začalo cez priecestie prechádzať. Výstražným zvukovým signálom motorového vozňa dal opakovane návesť Pozor, súčasne tiež vykonával všetky opatrenia na zastavenie vlaku použitím rýchločinného brzdenia. Nakoľko videl, že príde k nárazu, snažil sa opustiť stanovište rušňovodiča. Pri nehode utrpelo ťažké zranenie osem ľudí, sedem osôb ľahké.

 

ŽSR aj na základe nárastu počtu vážnych a menších nehôd vyzývajú verejnosť na opatrnosť pri pohybe v blízkosti železničnej trate, na dodržiavanie zákona o premávke na pozemných komunikáciách. Nedodržiavaním zákona totiž ohrozujú nielen svoje, ale aj cudzie životy. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti až kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies