Na prezidentské voľby v Česku prišli desiatky sťažností, bude sa nimi zaoberať Najvyšší správny súd

NETKY.SK • 7 Február 2018, 07:04 • 2 min
Na prezidentské voľby v Česku prišli desiatky sťažností, bude sa nimi zaoberať Najvyšší správny súd

PRAHA - Volebný senát českého Najvyššieho správneho súdu má na stole 60 sťažností na prezidentské voľby. V utorok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne Najvyššieho správneho súdu Sylvy Dostálovej sa dajú sťažnosti rozdeliť do troch skupín. Prvá z nich obsahuje sťažnosti na vedenie volebnej kampane a jej financovanie, ďalšia napáda prácu okrskových komisií pri sčítaní hlasov a niekoľko návrhov sa týkalo aj registrácie prezidentských kandidátov s viacnásobnými podpismi zákonodarcov.

 

Lehota na podanie tzv. návrhov na neplatnosť voľby vypršala v utorok popoludní. Ak by na súd dorazili ešte ďalšie podnety, bude ich musieť odmietnuť pre oneskorenosť. Volebný senát už niekoľko sťažností odmietol pre predčasnosť, štyri ďalšie vyriešil prípisom.

 

Prácu musí volebný senát ukončiť do stredy 21. februára. "Ak rozhodne súd o neplatnosti časti volieb prezidenta republiky, určí v uznesení, od ktorého úkonu sa voľby prezidenta republiky budú opakovať. Ak súd zistí chybu vo výpočte volebného orgánu pri zisťovaní výsledku hlasovania, uloží povinnosť príslušným volebným orgánom upraviť zápisnicu o výsledku voľby prezidenta republiky a ten vyhlásiť," vysvetlila hovorkyňa súdu.

 

Víťazom českých prezidentských volieb 2018 sa stal Miloš Zeman. Úradujúca hlava štátu porazila v rozhodujúcom druhom kole volieb v dňoch 26.-27. januára vyzývateľa Jiřího Drahoša a zvíťazila po piatich rokoch aj v historicky druhej priamej voľbe prezidenta ČR. Miloša Zemana podporilo po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov 51,37 percenta voličov, Drahoša 48,63 percenta. Volebná účasť prevýšila 66 percent.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies