Na prezidentské kreslo Uzbekistanu dočasne zasadne premiér Mirzijojev

NETKY.SK • 8 September 2016, 14:25 • 2 min
Na prezidentské kreslo Uzbekistanu dočasne zasadne premiér Mirzijojev

MOSKVA - Dočasne úradujúcim prezidentom Uzbekistanu sa dnes stal doterajší premiér Šavkat Mirzijojev.

slovakia

left justify in out

Jeho vymenovanie do funkcie dnes schválili poslanci oboch komôr republikového parlamentu, ktorí sa zišli na spoločnom zasadnutí, informovala agentúra RIA Novosti. Mirzijojev vo funkcii vystriedal Islama Karimova, ktorý minulý piatok vo veku 78 rokov podľahol infarktu.

 

RIA Novosti okrem toho spresnila, že predseda Senátu Nigmatilla Juldašev, ktorý bol v súlade s ústavou po Karimovovej smrti dočasne poverený výkonom funkcie hlavy štátu, sa týchto právomocí vzdal po odobrení Mirzijojevovej kandidatúry.

 

Karimov bol na čele Uzbekistanu štvrťstoročie. Krajina pod jeho vedením bola pod vplyvom Ruska. Šéf Kremľa Vladimir Putin prejavil úctu zosnulému prezidentovi, keď sa počas cesty do Číny zastavil v Uzbekistane, aby k jeho hrobu položil kvety a stretol sa aj Mirzijojevom, ktorý bol považovaný za najpravdepodobnejšieho nástupcu Karimova vo funkcii hlavy štátu.

 

Agentúra DPA pripomenula, že Uzbekistan je rovnako aj podporovateľom politiky Spojených štátov, ktorých armáde umožňuje využívať svoju najväčšiu leteckú základňu, aby odtiaľ podnikala operácie proti islamistom v susednom Afganistane.

 

Karimov vládol v Uzbekistane, ktorý je veľkým vývozcom bavlny a krajinou bohatou takisto na zlato a zemný plyn, autoritárskym štýlom od roku 1989 - najprv ako vodca tamojšej komunistickej strany a po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 ako prezident. Tvrdo potláčal každú opozíciu a verejne nepodporoval žiadneho nástupcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies