Na pretekoch vo Vysokých Tatrách sa zišlo 83 skialpinistov

NETKY.SK • 5 Marec 2012, 07:25 • 2 min
Na pretekoch vo Vysokých Tatrách sa zišlo 83 skialpinistov

Na pretekoch vo Vysokých Tatrách sa zišlo 83 skialpinistov

slovakia

left justify in out

img

Dovedna 83 skialpinistov zo Slovenska, Poľska a Česka sa dnes zišlo vo Vysokých Tatrách, aby si zmerali sily v tomto náročnom športe.
      Manažérka podujatia Linda Benková pre TASR uviedla, že na štart kategórie "Extreme race", ktorá bola určená pre profesionálnych skialpinistov, sa postavilo dovedna 58 mužov a žien. 
      Tí museli zvládnuť asi 13-kilometrovú trasu s celkovým prevýšením 1200 metrov. Na tejto trati si najlepšie počínal Milan Madaj, ktorý ju zdolal za 2 hodiny a 32 minút a obhájil minuloročné víťazstvo. V kategórii žien získala prvenstvo Lenka Hiklová.
      Štart tejto náročnej trasy bol v Tatranskej Polianke v nadmorskej výške 1005 metrov, viedla na Poľský hrebeň a končila na Sliezskom dome.
      V kategórii "Vertical race" mohli súťažiť aj pretekári z radov amatérov. Tí museli absolvovať sedemkilometrovú trasu z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom. Prvenstvo si vybojoval v kategórii mužov Peter Kalman s časom 57 minút 13 sekúnd a v kategórii žien Daniela Kotschová.  
      "Bolo slnečné, ale veterné počasie, sneh bol zľadovatený, trať bola oveľa náročnejšia ako minulý rok. Kvôli nebezpečenstvu pádu lavín na niektorých úsekoch sa robila úprava trate," vysvetlila Benková.
      Dodala, že počas súťaže došlo aj k menším zraneniam. Jeden súťažiaci si vykĺbil rameno a tomu pomáhali členovia Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry.
      "Radi by sme poďakovali horským záchranárom, nakoľko tí mali na starosti vytýčenie a posúdenie technického stavu trate a rovnako dohliadali na bezpečný priebeh pretekov," uviedla Benková.
      Pripomenula, že práve vo Vysokých Tatrách boli v roku 1876 použité prvé lyže na pohyb v hlbokom snehu. Dodala, že v tom istom čase dal knieža Hohenlohe príkaz, aby horári v Javorine boli vystrojení lyžami pri výkone svojej každodennej práce. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies