AKTUALIZOVANÉ Útok na kresťanov v Egypte: pred kostolom blízko Káhiry zastrelili 9 ľudí

NETKY.SK • 29 December 2017, 12:04 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Útok na kresťanov v Egypte: pred kostolom blízko Káhiry zastrelili 9 ľudí

KÁHIRA - Najmenej desať ľudí vrátane útočníka zahynulo pri streľbe, ku ktorej došlo v piatok ráno pred kostolom koptskej kresťanskej cirkvi v meste Helwán blízko Káhiry.

slovakia

left justify in out

Hovorca ministerstva zdravotníctva uviedol, že dvaja ozbrojenci na motocykloch spustili paľbu na ľudí pred kostolom sv. Menasa, pričom usmrtili ôsmich civilistov a jedného z príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí kostol strážili. Pri následnej prestrelke prišiel o život aj jeden z útočníkov. Druhý podľa egyptského ministerstva vnútra z miesta činu unikol a prenasleduje ho polícia.

 

Hovorca koptskej pravoslávnej cirkvi vo vyhlásení uviedol, že pri útoku na kostol zahynulo šesť ľudí vrátane piatich veriacich a jedného policajta. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že v tej istej káhirskej štvrti došlo aj k útoku na bližšie nešpecifikovaný obchod, pri ktorom zahynuli dvaja koptskí kresťania.

 

Egypt pred vianočnými a novoročnými sviatkami posilnil ochranu verejných priestranstiev a aj kostolov menšiny koptských kresťanov, ktoré sa od vlaňajška stali opakovane terčmi útokov extrémistov s tragickými následkami.

 

Vlani v decembri prišlo pri samovražednom útoku na kostol nadväzujúci na hlavnú katedrálu v Káhire o život 25 osôb. V apríli počas Kvetnej nedele zahynulo pri dvojitom samovražednom útoku na koptské kostoly 47 ľudí. V dôsledku tohto incidentu vyhlásili v Egypt výnimočný stav.

 

V máji útočili militanti na autobus s koptskými veriacimi smerujúcimi do kláštora v južnom Egypte a zabili 28 z nich.

 

Koptská pravoslávna cirkev je najväčšou kresťanskou cirkvou v Egypte. Jej najvyšší predstaviteľ sa tituluje ako alexandrijský pápež a patriarcha celej Afriky; od roku 2012 je ním Teodor II. (uvádzaný aj ako Tawadros II.). V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies