Na predĺženie záchranného programu pre Grécko je neskoro

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 06:39 • 2 min
Na predĺženie záchranného programu pre Grécko je neskoro

BRUSEL - Na predĺženie záchranného programu pre Grécko, ktorého platnosť vyprší dnes o polnoci, je príliš neskoro. Vyhlásil dnes Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) po skončení mimoriadnej telekonferencie. Dodal, že Euroskupina sa opäť zíde v stredu (1.7.) ráno, aby prediskutovala nové grécke návrhy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vo svojom stanovisku po večernej telekonferencii to potvrdil aj slovenský minister financií Peter Kažimír. "Posledný termín na predĺženie gréckeho programu bol minulý víkend. Z dôvodu potrebných parlamentných procedúr v niektorých členských krajinách eurozóny nie je možné tento program predĺžiť. Program preto skončí dnes o polnoci," vyhlásil.

 

Grécko dnes popoludní doslova v poslednej chvíli poslalo veriteľom nový návrh na vyriešenie krízy. Dijsselbloem preto zvolal na 19. hodinu SELČ mimoriadnu telekonferenciu.

 

Podľa agentúry Reuters však Grécko ani v novom návrhu neponúklo veriteľom žiadne ústupky v otázke reforiem. Atény predložili tri požiadavky: chcú predĺženie súčasného záchranného programu, nový dvojročný úver a reštrukturalizáciu doterajšieho dlhu.

 

List, ktorý dnes grécky minister financií Janis Varufakis poslal predsedovi Euroskupiny, má len jednu stranu. Píše v ňom, že Grécko "sa zaväzuje uhradiť svoj externý dlh, ale spôsobom, ktorý zabezpečí životaschopnosť gréckej ekonomiky, jej rast a sociálnu súdržnosť".

 

Ale v liste sa ani slovom nezmieňuje o opatreniach, ktorými Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF), teda inštitúcie zastupujúce veriteľov, podmienili uvoľnenie zmrazených financií zo záchranného programu pre Grécko. Atény majú pritom dnes do polnoci uhradiť MMF dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur a o polnoci sa končí aj platnosť doterajšieho záchranného programu.

 

Varufakis namiesto toho v liste odkazuje na právny základ gréckej požiadavky o úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) bez uvedenia konkrétnej sumy, ktorý má slúžiť na pokrytie finančných potrieb štátu na nasledujúce dva roky.

 

"Úver bude použitý výlučne na uhradenie externých aj interných finančných záväzkov Grécka," napísal minister. Z tejto formulácie tak nie je jasné, či z neho bude platiť aj vládnych dodávateľov, zamestnancov vo verejnej správe a ďalších.

 

Súbežne s novým úverom požaduje Varufakis v liste reštrukturalizáciu predchádzajúceho úveru od EFSF (dočasného záchranného fondu eurozóny, ktorý medzitým vystriedal trvalý stabilizačný mechanizmus EMS) "na zabezpečenie udržateľnosti gréckeho dlhu v dlhodobom časovom horizonte".

 

A do doby, než sa veritelia dohodnú s Aténami na novej pôžičke, žiada Grécko Euroskupinu o predĺženie doterajšieho záchranného programu, aby sa vyhlo technickému bankrotu. V liste tiež nie je ani zmienka o nedeľnom (5.7.) referende, v ktorom sa majú Grécki voliči rozhodnúť, či akceptujú podmienky veriteľov, alebo ich odmietnu.

 

Prílohou k listu je zoznam gréckych dlhopisov, ktorým vyprší splatnosť v rokoch 2015-2017, pričom tento rok majú Atény vyplatiť dlhy v celkovej výške 12,335 miliardy eur, na budúci rok majú zaplatiť 7,191 miliardy eur a 9,619 miliardy eur v roku 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona