Na predaj firmy je teraz vhodný čas

NETKY.SK • 12 November 2011, 00:38 • 2 min
Na predaj firmy je teraz vhodný čas

Na predaj firmy je teraz vhodný čas

slovakia

left justify in out

img

Trh s akvizíciami a fúziami firiem na Slovensku sa v roku 2011 znovu rozhýbal. Tvrdí to spoločnosť TPA Horwath, ktorá sa špecializuje na transakčné poradenstvo.
Podľa riaditeľa TPA Horwath pre Českú republiku a Slovensko Igora Mesenského po rekordne najslabšom období v počte uskutočnených transakcií v dôsledku finančnej krízy sa rok 2011 nesie v znamení väčšej aktivity v oblasti fúzií a akvizícií v porovnaní s rokmi 2009 a 2010. Tento trend by sa mal zachovať aj v budúcom roku, keď by sa počet transakcií mohol medziročne zvýšiť asi o 10 %. Veľa však bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať európska ekonomika.
Oživenie transakčných aktivít badať približne od štvrtého kvartálu minulého roka. Množstvo spoločností sa dokázalo prispôsobiť zhoršeným ekonomickým podmienkam. Pomocou vnútorných úspor sa im aj pri nižších tržbách darí dosahovať lepšie hospodárske výsledky. Stále sú však odvetvia, ktoré stagnujú. Týka sa to najmä stavebných firiem, developmentu a nehnuteľností. Naopak, dobrú perspektívu majú pred sebou firmy z oblasti potravinárstva, obchodu a spracovateľského priemyslu, ako aj niektoré utilitné spoločnosti.
Novým trendom je, že kým pred krízou až 90 % kupujúcich tvorili zahraniční investori, v poslednom období majú záujem kupovať i slovenské firmy. Príkladom môže byť dodávateľ osobných ochranných pomôcok DeLux-SM, ktorý skôr, než sa stal sám predmetom akvizície francúzskou firmou Descours & Cabaud, zvýšil svoju hodnotu kúpou českého konkurenta Quatro-D Čelákovice. Zaujímavosťou tejto transakcie bolo, že kúpa aj predaj prebiehali paralelne.
Hlavnou motiváciou pri predaji firiem je podobne ako pred krízou generačná výmena a riešenie otázky nástupníctva. Podľa Mesenského majitelia, ktorí zakladali svoje spoločnosti začiatkom 90. rokov minulého storočia, sa chcú venovať iným aktivitám, napríklad cestovať po svete, hrať golf alebo starať sa o vnúčatá. Tí, ktorí nemajú vo svojich rodinách následníkov, to často riešia tak, že firmu predajú.
Experti TPA Horwath zdôrazňujú, že ďalší vývoj bude závisieť od kondície ekonomiky. Mnohé signály totiž naznačujú, že Európu čaká nová vlna recesie. Predchádzajúca kríza mala finančný charakter, čo sa prejavovalo tým, že hoci záujemcovia o kúpu firiem boli, banky im odmietali poskytovať peniaze na akvizície. Teraz sa hovorí primárne o ekonomickej kríze. Keď sa nedarí ekonomike, tak sa nerobia ani transakcie.
V súčasnosti je vhodný čas na predaje firiem, lebo mnoho odvetví vykazuje dobré výsledky a je dostupné aj bankové financovanie. Ak by došlo k ďalšej kríze, bude trvať niekoľko rokov, kým sa trh znovu spamätá. Navyše je otázne, za ako dlho by sa ceny dostali na súčasnú úroveň. Jednoznačne to ukázal predošlý vývoj. Finančná kríza doslova zastavila vlnu predajov z rokov 2007 a 2008. Investori ponúkali také nízke ceny, že majitelia za ne neboli ochotní predávať svoje firmy. Hodnota mnohých spoločností sa medzitým výrazne prepadla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona