Na pražský Febiofest zavítajú aj Emir Kusturica či Patrick Ness

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:28 • 2 min
Na pražský Febiofest zavítajú aj Emir Kusturica či Patrick Ness

PRAHA - Hosťami 24. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Praha - Febiofest, ktorý sa bude konať v dňoch 23. - 31. marca, budú aj srbský režisér, herec a hudobník Emir Kusturica, americký spisovateľ a scenárista Patrick Ness a nemecký kameraman Peter Zeitlinger. Pridajú sa tak k už skôr ohláseným hosťom, ku ktorým patria napríklad Peter Suschitzky, Abel Ferrara či Jan Tříska.

slovakia

left justify in out

Kusturica osobne uvedie premiéru romantickej drámy Na mliečnej ceste, pod ktorú sa podpísal ako režisér aj scenárista a tiež si v nej spolu s Monicou Bellucci zahral. Snímku predstaví v rámci novej sekcie Masters, ktorá sa zameriava na aktuálnu tvorbu významných režisérov svetovej kinematografie.

 

 

"Do sekcie Masters sme vybrali dvanásť titulov, vrátane snímok takých rozdielnych a výrazných autorov, akými sú Alejandro Jodorowsky, Andrzej Wajda alebo Kiyoshi Kurosawa. Je to vlastne jedna dlhá filmová lekcia," uviedla programová riaditeľka festivalu Anna Kopecká.

 

Diváci a diváčky v rámci sekcie si tiež môžu pozrieť tituly Dagerotypia (r. Kiyoshi Kurrosawa), Elle (r. Paul Verhoeven), Odrazy (r. Andrzej Wajda), Personal Shopper (r. Olivier Assayas), Poézia bez konca (r. Alejandro Jodorowsky), Raj (r. Andrej Končalovskij), Sama v noci na brehu mora (r. Hong Sang-soo), Spočinúť len v sne (r. Sharunas Bartas), Ulička slávy (r. Ang Lee), Vážna hra (r. Pernilla August) a Soľ a oheň (r. Werner Herzog), na ktorej sa podieľal spomínaný Peter Zeitlinger.

 

Dvanásť aktuálnych snímok v sekcii Masters dopĺňa reštaurovaná digitálna verzia mysterióznej drámy Modrý zamat (1986) od amerického režiséra Davida Lyncha, ktorú si vybrala verejnosť v ankete. 

Patrick Ness príde na festival v predpremiére predstaviť fantazijnú drámu Volanie netvora: Príbeh života. Snímka je adaptáciou jeho rovnomenného románu, ktorého audioverziu uvedú na trh pri príležitosti spomínanej predpremiéry a spisovateľovej návštevy Prahy. Štyridsaťpäťročný Ness, ktorý spolupracuje aj na seriáli Class (2016), sa postaral o scenár menovaného titulu. Peter Zeitlinger, ktorý od 90. rokov minulého storočia spolupracuje s Wernerom Herzogom, sa návštevníkom a návštevníčkam predstaví v rámci sprievodného programu na diskusii v Radlickej kultúrnej športovni. Diskutovať tento roku budú aj režisérka Agnieszka Holland, choreograf Angelin Preljocaj, režisér Abel Ferrara, a kameraman Peter Suschitzky. Poslední dvaja menovaní si na Febiofeste spolu s českým hercom Janom Třískom prevezmú cenu Kristián za prínos svetovej kinematografii. 

 



Festival aj tento rok ponúkne súťažnú sekciu Nová Evropa, ktorá je spojená s cenou päťtisíc eur pre prvú alebo druhú víťaznú snímku začínajúcich európskych filmárov. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na slovensko-českú drámu Špina od Terezy Nvotovej či rakúsko-českú snímku Domov je tu Terezy Kotyk. Okrem toho organizátori premietnu filmy Bez Boha (r. Ralitza Petrova), Detské ihrisko (r. Bartosz M. Kowalski), Kamenné srdce (r. Gudmundur Arnar Gudmundsson), Mladosť vodcu (r. Brady Corbet), Obor (r. Johannes Nyholm), Posledná rodina (r. Jan P. Matuszynski), Sebakritika buržoázneho psa (r. Julian Radlmaier) a V parku (r. Damien Manivel).  

Organizátori podujatia aj tento rok pripravili Cenu Amnesty International, ktorú získa jeden z režisérov vybraných ôsmich filmov s ľudskoprávnou tematikou. V porote, ktorá rozhodne o víťazovi, sa tento rok predstaví česká herečka Ester Geislerová, litovská herečka a huslistka Lora Kmieliauskaiteová a Martin Balcar z Amnesty International. Organizácia tento rok upozorňuje na prípad iránskeho filmára Keywana Karimiho, ktorého na základe nespravodlivého procesu vlani v novembri odsúdili na šesť rokov väzenia. V spolupráci s českou mincovňou si organizátori Febiofestu pamätnou medailou uctia herca Vladimíra Menšíka. Prvé dva kusy získali jeho manželka Olga a dcéra Martina. Od začiatku festivalu bude môcť verejnosť hlasovať za osobnosť, ktorej sa takejto pocty dostane na budúci rok. 

Festival aj tento rok ponúkne špecifický zážitok v sekcii Culinary Cinema. Filmovú projekciu a následnú viacchodovú večeru si budú môcť návštevníci a návštevníčky vychutnať od 24. do 26. marca. V prvý deň si organizátori pripravili snímku Frank a Lola (2016), na 25. marca titul Noma: Moja dokonalá búrka (2015) a o deň neskôr komédiu Úplní cudzinci (2016). Vstupenky na sekciu sú dostupné v predaji.

Febiofest uzavrie v piatok 31. marca snímka Ženy 20. storočia od Mikea Millsa. Festival ponúkne v Prahe a v rámci svojich ozvien celkovo 155 filmov z 55 krajín. Kompletný program festivalu je dostupný na webstránke www.febiofest.cz. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies