Na pražskú premiéru Lídy Baarovej prijal pozvanie aj prezident ČR Miloš Zeman

NETKY.SK • 20 Január 2016, 18:53 • 2 min
Na pražskú premiéru Lídy Baarovej prijal pozvanie aj prezident ČR Miloš Zeman

BRATISLAVA - Na chvíľu som bola krásna a slávna, bolo to veľké dobrodružstvo. Touto vetou zhodnotila Tatiana Pauhofová natáčanie filmu Lída Baarová na pondelkovej (18.1.) premiére životopisnej drámy v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Vo výpravnom historickom filme o vzťahu českej herečky Lídy Baarovej s nacistickým ministrom propagandy Josephom Goebbelsom, ktorý nakrútil na námet a podľa scenára Ivana Hubača režisér Filip Renč, stvárnila hlavnú úlohu.

 

Tatiana Pauhofová pre TASR priznala, že obdobie 30. rokov minulého storočia je pre ňu jedno z najzaujímavejších. "Celkovo mám veľmi rada históriu. Obdobie prvorepublikových hercov je prekrásne, zažili niečo, čo my už nie," podotkla s tým, že vnímanie prvorepublikových hercov a ich práce bolo iné. "Bol na to čas. Žili v tvorivej komunite. V okamihu, keď sa postavili Barrandovské ateliéry, tam vznikla veľmi zaujímavá komunita nielen hercov, ale vôbec režisérov, umelcov, ktorí spolu zdieľali a to mi príde veľmi krásne."

 

Členka Činohry Slovenského národného divadla získala hlavnú úlohu v skutočnom príbehu "o sláve a páde, láske a zrade, vine a treste vo vyhrotenom období" na základe veľkého castingu. Podľa slov scenáristu Ivana Hubača sa na ňom zúčastnilo veľa českých i slovenských herečiek, Pauhofová z toho vyšla najlepšie. "Pred castingom som Filipovi hovoril, že by sme mali hľadať krásnu ženu, výbornú herečku, a na podobu budeme musieť asi rezignovať, pretože by sme museli byť v Hollywoode, aby sa nám podarilo tieto tri predpoklady naplniť. Vo výsledku sme na tú podobu trochu rezignovali a išli sme cestou výbornej herečky a krásnej ženy, v tom bola Táňa najlepšia."

 

Režisér Filip Renč však vyhlásil, že sa Pauhofovú rozhodol obsadiť do úlohy Baarovej hneď po tom, čo videl Horiaci ker (2013, r. Agnieszka Holland), drámu o alarmujúcom čine Jana Palacha, v ktorej slovenská herečka stvárnila advokátku Dagmar Burešovú. "Nedokážem si predstaviť nikoho, kto by to zahral lepšie než ona," nešetril chválou na margo slovenskej Lídy Baarovej. V tabuizovanej love story z obdobia nástupu nacistov k moci v Nemecku v 30. rokoch minulého storočia stvárnil Josepha Goebbelsa Karl Markovics, Gustava Fröhlicha hrá Gedeon Burkhard. V úlohách Baarovej rodičov sa predstavia Simona Stašová a Martin Huba, sestru Zorku Janů hrá Anna Fialová. Lídu Baarovú v záverečnej etape života veľmi presvedčivo stvárňuje Zdenka Procházková-Hartmann, uveriteľne pôsobí aj Pavel Kříž ako Adolf Hitler. Ďalej hrajú Lenka Vlasáková, Hana Vagnerová, Jiří Mádl, Kateřina Klausová, Michal Dlouhý a ďalší.

 

Dnes večer si drámu, ktorá zachytáva zhruba desaťročné obdobie Baarovej života, po prvý raz pozrú aj českí diváci. Ako uviedol pre TASR Filip Renč, pozvanie na pražskú premiéru jeho nového filmu, ktorý vznikal dlhých 15 rokov, prijal i prezident ČR Miloš Zeman. Na slávnostnej projekcii by sa mali objaviť aj minister financií ČR Andrej Babiš alebo šéf rezortu kultúry Daniel Herman. Účasť podľa vyjadrení tvorcov potvrdili napríklad i Dagmar Havlová, Michal Horáček, Miroslav Žbirka či Jiřina Bohdalová.

 

Lída Baarová vstúpi oficiálne do českých a slovenských kín 21. januára. Film uvedú aj na zahraničný trh pod názvom Diablova milenka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies