Na Pražskom hrade si vylepšovali platy mŕtvymi dušami

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 09:24 • 2 min
Na Pražskom hrade si vylepšovali platy mŕtvymi dušami

PRAHA - Na Pražskom hrade si za úradovania Václava Klausa vylepšovali platy "mŕtvymi dušami". Kapitola štátneho záverečného účtu Kancelárie prezidenta republiky z posledných dvoch rokov potvrdzuje, že na Hrade priemerné platy trvalo rástli, hoci platy v českej štátnej správe klesali alebo boli zmrazené.

slovakia

left justify in out

Situácia tak pripomína satirický román Mŕtve duše ruského spisovateľa Nikolaja Vasilieviča Gogoľa. Uviedol to dnes v správe portál Novinky.cz. Od ministra financií Miroslava Kalouska (TOP 09) dostali hradní ekonómovia pred dvoma rokmi o desať percent menej, tak ako iné české úrady. Už dva roky po sebe má teda prezidentská kancelária na rozdeľovanie 49.441.000 českých korún.

Zamestnanci kancelárie prezidenta, alebo aspoň niektorí, si napriek tomu platovo polepšili. Prišli totiž na trik: zo štátneho rozpočtu dostávali na mzdy toľko, ako by tam pracovalo 114 ľudí.

Toľko im umožňovala tzv. tabuľka, ktorú poznajú vo všetkých štátnych inštitúciách. V skutočnosti ich však na Hrade v roku 2011 bolo zamestnaných iba 90 a o rok neskôr dokonca ešte o troch menej.

Priemerný plat v prezidentskej kancelárii preto mohol oproti plánovaným 36.141 korunám byť roku 2011 vyšší o 9638 korún, teda 45.779 korún. O rok neskôr prevyšoval plat stanovený rozpočtom pre túto inštitúciu o viac ako 11.000 a dosahoval sumu 47.357 korún.

Minister Kalousek povedal pre český denník Právo, že táto metóda sa ťažko postihuje, lebo neporušuje predpisy. "Nie je to nič proti zákonu, platí nejaká systemizácia, oni majú nejaké miesta dané tabuľkou a na tie berú rozpočtové prostriedky. Ľudí tam majú úmyselne menej, aby si mohli dávať obrovské odmeny. V súlade so zákonom to je, v súlade s etikou a mravnosťou to nie je," uviedol Právu Kalousek.

Minister financií dodal, že Hrad im vždy vysvetlí, prečo akurát v tú chvíľu nemajú naplnený stav, ale že "ho hneď zajtra naplnia". "Je to, bohužiaľ, bežný fígeľ. Peniaze na odmeny sú často z týchto 'čiernych duší'," vysvetlil Kalousek, ktorého na tento nesúlad upozornili jeho podriadení.

Kapitolu štátneho záverečného účtu pre Hrad schvaľuje rozpočtový výbor Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu. Prerokúvanie tejto kapitoly býva formálne a aj tento rok prešla výborom "ako nôž maslom". Minulý týždeň jej výbor venoval približne štvrť hodiny, uviedli Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies