Na Pražskom hrade sa objavil aj Putinov človek Jakunin, na ktorého USA uvalili sankcie

NETKY.SK • 27 Január 2015, 08:45 • 2 min
Na Pražskom hrade sa objavil aj Putinov človek Jakunin, na ktorého USA uvalili sankcie

PRAHA - Na konferencii Let My People Live! na Pražskom hrade sa dnes objavil aj ruský predstaviteľ Vladimir Jakunin, ktorý sa nachádza na americkom sankčnom zozname. Tento Putinov človek však nie je uvedený na zozname hostí konferencie, ktorý dostali médiá, upozornil český spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Český prezident Miloš Zeman sa už vlani ocitol kvôli Jakuninovi pod paľbou kritiky, pretože práve na jeho pozvanie sa zúčastnil na gréckom ostrove Rhodos na konferencii Dialóg civilizácií. "Nebol na zozname hostí, ktorý sme dostali. Nevedeli sme o tom do poslednej chvíle," povedala pre iDNES.cz Alica Horáková z agentúry AMI Communications, ktorá má na starosti propagáciu akcie Let My People Live! a komunikáciu s novinármi.
      

V neskoršej verzii programu tejto akcie, ktorý majú k dispozícii účastníci konferencie, je už Jakunin uvedený. Hovorca prezidenta Zemana Jiří Ovčáček uviedol, že zoznam hostí je úplne v gescii organizátorov akcie. Nevylúčil však, že sa prezident s Jakuninom neformálne stretne, hoci v oficiálnom programe to nie je zahrnuté.
      

Portál iDNES.cz spomenul zaujímavosť, že ruský podnikateľ sa na pódiu v Španielskej sále objavil práve vo chvíli, keď drvivá väčšina českých novinárov zamierila na brífing českého premiéra Bohuslava Sobotku, ktorý mal vystúpenie pred ním.
      

Vo chvíli, keď bol Jakunin predstavovaný, zostal v Španielskej sále len oficiálny fotograf konferencie. Navyše, na stránkach Európskeho židovského kongresu - hlavného usporiadateľa akcie - sú rôzne oficiálne fotografie, ale bez Jakunina. Vladimir Jakunin je vplyvný ruský podnikateľ, šéf štátnej spoločnosti Ruské železnice a človek blízky prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Preto bol zaradený na zoznam ľudí, voči ktorým Spojené štáty a Austrália uvalili sankcie. Európska únia ho však takto nepostihuje.
      

Konferencia na Pražskom hrade sa koná pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz, ktoré pripadá na utorok. Akcie sa zúčastňuje vyše 500 hostí, vrátane slovenského prezidenta Andreja Kisku a bulharského kolegu Rosena Plevnelieva.
      

Konferenciu v Prahe sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré sú reakciou na teroristické útoky v oblasti Paríža. Podľa predsedu Európskeho židovského kongresu Mošeho Kantora sa Židia v Európe veľmi boja. Vyzval preto európske vlády, aby zvýšili ochranu Židov. Podľa jeho slov by však ľudia nemali hádzať do jedného vreca moslimov a radikálnych islamistov. "Deväťdesiat percent moslimov je normálnych. Džihádizmus je veľmi blízky nacizmu," povedal Kantor, ktorého citoval portál iDNES.cz.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona