Na pozvanie od prezidenta Ivana Gašparoviča dnes príde na Slovensko japonský princ a princezná

NETKY.SK • 23 Jún 2013, 10:06 • 2 min
Na pozvanie od prezidenta Ivana Gašparoviča dnes príde na Slovensko japonský princ a princezná

BRATISLAVA - Japonský princ Fumihito Akišino a princezná Kiko Akišino prídu dnes na Slovensko. Na úvod navštívia dnes večer hrad Devín a pamätník obetí totality Bránu slobody. Na oficiálnej návšteve krajiny budú do 26. júna. Predstavitelia japonskej cisárskej rodiny prichádzajú na Slovensko na pozvanie prezidenta Ivana Gašparoviča pri príležitosti 20. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom.

slovakia

left justify in out

"Návšteva je potvrdením priateľských vzťahov, ktoré existujú medzi našimi krajinami a prispieva k prehĺbeniu porozumenia a zblíženiu medzi Slovenskom a Japonskom, k vzájomnej inšpirácii a duchovnému obohateniu," povedal agentúre SITA hovorca prezidenta Marek Trubač. Ich cisárske výsosti privíta v Bratislave ako prvý prezident Gašparovič s manželkou. V pondelok majú na programe aj stretnutie s predsedom NR SR Pavlom Paškom, premiérom Robertom Ficom a v stredu s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom. V hlavnom meste sa majú hostia tiež stretnúť s primátorom Milanom Ftáčnikom a zavítajú aj na akademickú pôdu Univerzity Komenského v Bratislave. V Botanickej záhrade Univerzity Komenského princ a princezná Akišino v stredu symbolicky zasadia strom sakury. V utorok 25. júna sa na jeden deň presunú na východné Slovensko, kde navštívia Botanickú záhradu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici, Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a prezrú si aj Spišský hrad.

Japonský princ Fumihito Akišino (1965) je druhým synom japonského cisára Akihita a je náhradným členom Rady cisárskeho dvora. Fumihito Akišino v roku 1988 ukončil štúdium na Katedre politických vied na Právnickej fakulte Univerzity Gakushuin. Odbor zoológia študoval na Fakulte pre postgraduálne štúdium na Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británii a v roku 1996 získal titul PhD. na Univerzite pre postgraduálne štúdium Sokendai. Je prezidentom Yamashinovho ornitologického inštitútu, Japonskej asociácie ZOO a akvárií, prezidentom Spoločnosti na ochranu svätyne Sennyuji, čestným prezidentom Svetového fondu na ochranu prírody Japonsko a ďalej čestným prezidentom mnohých asociácií a spoločností. Princezná Kiko Akišino (1966) v roku 1989 ukončila štúdium na Katedre psychológie na Filozofickej fakulte Univerzity Gakushuin. V roku 1995 ukončila prvú časť doktorandského štúdia v postgraduálnom kurze psychológie na Fakulte pre postgraduálne štúdium v odbore humanitných vied Univerzity Gakushuin a v roku 2013 získala titul PhD. v odbore humanitných vied na dievčenskej Univerzite Ochanomizu. Je prezidentkou Japonskej protituberkulóznej asociácie, prezidentkou Cisárskej nadácie Boshi-Aiiku-kai, čestnou viceprezidentkou Japonského Červeného kríža a čestnou výskumníčkou Japonskej spoločnosti pre podporu vedy a techniky. Japonský princ a princezná Akišino sa zosobášili v júni 1990 a majú tri deti – princeznú Mako, princeznú Kako a princa Hisahita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona