Na používanie e-schránok je pripravená len pätina štatutárov, ostatným štát ešte nevytvoril podmienky

NETKY.SK • 8 November 2016, 13:45 • 2 min
Na používanie e-schránok je pripravená len pätina štatutárov, ostatným štát ešte nevytvoril podmienky

BRATISLAVA - Štát vytvoril viac ako 265 tisíc firmám úradné elektronické schránky, do ktorých im už o necelé dva mesiace bude doručovať úradné zásielky.

slovakia

left justify in out

Ako informoval v utorok Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII), hoci zákon o e-Governmente zadefinoval túto povinnosť už pred viac ako troma rokmi, pripravená na ich používanie je len necelá pätina štatutárov. "Na vstup do schránok potrebujú štatutári spoločností občiansky preukaz s čipom, bezpečnostný osobný kód (BOK) a čítačku kariet," pripomenul tlačový odbor úradu.


Od januára budúceho roka bude štát s firmami zapísanými v obchodnom registri komunikovať elektronicky prostredníctvom ich úradných elektronických schránok. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) zriadila 265 027 elektronických schránok firiem. Zákon o e-Governmente, ktorý definuje túto povinnosť, vstúpil do platnosti od 1. novembra 2013.

 

"V zmysle tohto zákona vyplývala povinnosť elektronickej komunikácie pre právnické osoby už od 1. augusta tohto roka. Vzhľadom na alarmujúci počet štatutárov, ktorí neboli pripravení a nedisponovali potrebnými dokladmi na prístup do úradnej elektronickej schránky ich firmy, bol termín posunutý na 1. januára budúceho roka," pripomenul úrad podpredsedu.


Na tento termín už niekoľko mesiacov upozorňuje nielen ÚPVII, ale aj Ministerstvo vnútra SR a NASES. Koncom októbra oslovil ÚPVII listom viac ako 160 stavovských organizácií. "Informácia o aktivácii sa dostala aj ku všetkým podnikateľským subjektom, ktoré komunikujú s Finančnou správou SR elektronicky. Informáciu poštou postupne dostanú aj všetky subjekty zapísané v obchodnom registri. Ministerstvo vnútra v týchto dňoch rozposiela viac ako 260 tisíc listov firmám, kde ich upozorňuje na ich zákonnú povinnosť," priblížil ÚPVII.


Kľúčom k vstupu do úradnej elektronickej schránky firmy je aktivovaný občiansky preukaz s čipom (e-ID) s bezpečnostným osobným kódom (BOK), čítačka a príslušný softvér. Hoci elektronický občiansky preukaz s čipom vlastní už takmer polovica štatutárov firiem, BOK má aktivovaný len každý piaty štatutár. Znamená to, že len necelých 17 % štatutárov je pripravených vstúpiť do úradnej elektronickej schránky svojej firmy a ešte menej, len 3 % firiem (necelých 8 000) ju aj používa.


Vzhľadom na slabú pripravenosť štatutárov sa štát rozhodol začať platenú informačnú kampaň. Tá má podnikateľov opätovne upozorniť na ich povinnosť vyplývajúcu zo zákona o e-Governmente, zabezpečiť si prístup do svojej schránky.

 

"Kampaň v televízii, rozhlase, tlačených médiách a na internete sa začala v pondelok. Zároveň funguje aj nová webstránka www.statutar.sk, kde nájdu štatutári spoločností všetky potrebné informácie - vysvetlivky základných pojmov, informácie o tom, ako a kde si vybaviť e-ID, BOK, video návody, odpovede na otázky, tipy a rady," uzavrel úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies