Na potenciálne obývateľnej exoplanéte bola prvýkrát nájdená voda

NETKY.SK • 13 September 2019, 16:23 • 2 min
Na potenciálne obývateľnej exoplanéte bola prvýkrát nájdená voda

Astronómovia prvýkrát objavili vodu v atmosfére planéty obiehajúcej v obývateľnej zóne vzdialenej hviezdy.

slovakia

left justify in out

Podľa odborného žurnálu Nature Astronomy počítačové modelovanie ukázalo, že sa môže až 50 percent atmosféry exoplanéty (planéty mimo Slnečnej sústavy) s označením K2-18b skladať z vody.

 

Tento dychberúci objav tak robí z onoho sveta jeden z hlavných kandidátov na pátranie po živote v kozme.

 

Planéta K2-18b má byť asi dvakrát väčšia ako Zem, má disponovať teplotami medzi nulou a 40 stupňami Celzia.

 

 

"Je to skutočne prvýkrát, čo sme objavili vodu na planéte v obývateľnej zóne okolo hviezdy, kde môže existovať teplota zlučiteľná so životom," vyhlásila vedúca výskumu, talianska profesorka Giovanna Tinettiová z britskej University College London.

 

Ďalšie skúmania


Počas nasledujúcich desiatich rokov by mohol vesmírny ďalekohľad, napríklad chystaný teleskop Jamesa Webba, odhaliť, či sú plyny v atmosfére tejto 111 svetelných rokov vzdialenej exoplanéty produkované živými organizmami.

 

Astronómovia zatiaľ podľa spravodajskej stanice BBC nemajú jasno, ktoré plyny by predstavovali dôkaz o živote, je navyše príliš ďaleko, než aby sa tam mohla vyslať sonda. Nemožno však vylúčiť, že v budúcnosti pomôže zodpovedať otázku, či sme vo vesmíre naozaj sami a či je Zem tak jedinečná.

 

Planéta obieha okolo hviezdy typu červeného trpaslíka, roku 2015 ju objavila sonda Kepler.

 

Takzvaná obývateľná zóna je oblasť dostatočne vzdialená od svojej hviezdy, aby nebola príliš horúca, ale dostatočne blízko, aby nebola príliš chladná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona