Na post prezidenta navrhne SMK svojho vlastného kandidáta

NETKY.SK • 27 November 2013, 11:16 • 2 min
Na post prezidenta navrhne SMK svojho vlastného kandidáta

BRATISLAVA - O kreslo prezidenta SR zabojuje po prvýkrát v histórií Slovenska aj maďarský kandidát. Takto sa rozhodlo Predsedníctvo Strany maďarskej komunity (SMK) na utorkovom (26. 11.) zasadnutí. Píše to dnešné ÚJ SZÓ v úvodníku s názvom: SMK postaví svojho prezidentského kandidáta.

slovakia

left justify in out

Meno kandidáta nie je známe. Podľa informácií denníka najčastejšie sa spomína meno európskej parlamentnej poslankyne Edit Bauer. Pál Csáky nemieni kandidovať. Podľa Bélu Bugára učinila SMK nezodpovedný krok. Berényiovci už aj dávnejšie uvažovali nad touto možnosťou, pričom kandidát KDH Pavol Hrušovský sa uchádzal o podporu SMK. "Na základe výsledkov župných volieb sme dospeli k názoru, že si postavíme svojho vlastného kandidáta. Reagujúc na výroky Roberta Fica musíme ukázať, že sme vo verejnom živote rovnoprávni", povedal predseda SMK József Berényi. O osobe kandidáta na post prezidenta rozhodne Republiková rada strany 14. decembra. "Meno neprezradím, nechcem postaviť Republikovú radu pred hotovú vec," pokračoval Berényi.

Podľa Csákyho je z čoho vyberať, ale o menách ani on nemienil hovoriť. "Čo je isté, ja určite nebudem kandidovať," potvrdil člen predsedníctva SMK s tým, že radšej sa bude uchádzať o post poslanca Európskeho parlamentu (EP). Denník tvrdí, že vyjadrenie Csákyho potvrdzuje informácie denníka, podľa ktorého kandidátom na prezidenta SR môže byť E. Bauerová, v súčasnosti je poslankyňou EP, avšak v budúcom roku môže poslať SMK do Bruselu len jedného poslanca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies