Na poskytovanie nového dlhu Grécku nevidí KDH dôvod

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 12:03 • 2 min
Na poskytovanie nového dlhu Grécku nevidí KDH dôvod

BRATISLAVA - Podpredseda KDH Miloš Moravčík nevidí dôvod na poskytovanie nového dlhu Grékom. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, Grécko je stále na pokraji bankrotu a dávať im ďalší úver je hazardovanie s peniazmi našich ľudí.

slovakia

left justify in out

Navyše Gréci budú mať problém splatiť aj dlh súčasný, nie ešte nový.


Slovákom tak podľa podpredsedu KDH hrozí, že pre Grécko prídu o ďalšie peniaze. „Pred rizikom straty peňazí nás neochránia ani zábezpeky. Nepokryjú totiž ani polovicu z výšky nového úveru. Uvažuje sa totiž s pôžičkou okolo 85 miliárd eur a zábezpeky majú byť len na 37,5 miliardy. Z toho 25 miliárd sa má použiť na splatenie rekapitalizácie bánk a 12,5 miliardy na zníženie dlhu,“ upozornil Moravčík. Nie je pritom podľa neho vôbec jasné, či toľko majetku do zálohy vôbec Gréci vedia dať. Ďalším rizikom sú podľa Moravčíka zmeny nálad gréckych politikov a ľudí. „Tie sa totiž výrazne menia z týždňa na týždeň. O pár dní tak všetko môže byť úplne inak,“ vyhlásil.


Naši vládni zástupcovia by mali podľa KDH robiť všetko pre to, aby nám Gréci postupne splatili súčasný dlh a aby sme im nemuseli požičiavať ďalšie peniaze. „S Gréckom treba rokovať tak, ako rokujú banky s ľuďmi. Ak dočasne nevedia splácať, tak im úver neodpúšťajú. Snažia sa len dohodnúť reálnejší splátkový kalendár,“ dodal Moravčík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies