Na poriadok počas šampionátu v Brazílii dohliadne aj 10-tisíc elitných policajtov

NETKY.SK • 4 Január 2014, 08:05 • 2 min
Na poriadok počas šampionátu v Brazílii dohliadne aj 10-tisíc elitných policajtov

SAO PAULO - Brazília zabezpečila špeciálnu prípravu pre viac ako 10.000 členov elitných bezpečnostných zložiek, ktorí sa budú podieľať na udržiavaní bezpečnosti počas demonštrácií, ktoré sa v krajine očakávajú počas blížiacich sa futbalových majstrovstiev sveta. S odvolaním sa na ministerstvo spravodlivosti o tom v piatok informovala agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

"Bezpečnosťou počas majstrovstiev sveta sme sa zaoberali ešte pred protestmi... pretože nečakáme, kým sa niečo stane. Násilie pri nedávnych protestoch nás však vystrašilo," uviedol šéf elitných Národných bezpečnostných zložiek Alexandre Augusto Aragon pre internetový portál G1.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že 10-tisíc príslušníkov špeciálnych zložiek sa od roku 2011 zúčastnilo na odbornej príprave kvôli očakávaným protestom počas majstrovstiev sveta. Špeciálne jednotky budú dopĺňať prácu vojakov a členov polície v 12 mestách, v ktorých sa zápasy šampionátu budú hrať. 

Protesty sa konali v rovnakom čase, ako sa v krajine konal futbalový Pohár konfederácií. Protivládne pochody sa začali 13. júna 2013 menším protestom v Sao Paule, kde občania vyjadrili nespokojnosť so zvýšením cien v mestskej hromadnej doprave o desať percent. Protesty sa postupne rozšírili po celej krajine, pričom ich účastníci začali vyjadrovať svoj odpor všeobecne voči korupcii i ekonomickej politike vlády. Nepáčili sa im tiež vysoké náklady na majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa v krajine uskutočnia v júni a júli.

Najmä počas zápasov Pohára konfederácií začalo dochádzať aj k výtržnostiam, keď demonštranti poškodzovali výklady, stanice metra a autobusy. Účasť na protestoch dosiahla vrchol 20. júna, keď do ulíc viac ako 100 miest vyšlo odhadom milión ľudí. Počet demonštrantov v nasledujúcich dňoch výrazne klesol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies