Na pomoc obliehanému Kobané vyslala bojovníkov Slobodná sýrska armáda

NETKY.SK • 24 Október 2014, 12:47 • 2 min
Na pomoc obliehanému Kobané vyslala bojovníkov Slobodná sýrska armáda

BEJRÚT - Kurdskému mestu Kobané v severnej Sýrii, obliehanému islamistami, poskytne pomoc Slobodná sýrska armáda (FSA) - umiernená povstalecká skupina bojujúca proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. Informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Vyzývame koalíciu pod vedením Spojených štátov, aby podporili bojovníkov FSA, ktorí smerujú do Kobané," uvádza sa vo vyhlásení velenia FSA v severnej provincii Aleppo. Oddiely FSA tvoria prevažne dezertéri zo sýrskej armády. 

 

Komuniké podpísali aj viaceré povstalecké zoskupenia združujúce umiernených islamistov bojujúcich po boku FSA: Islamská armáda, Brigády aš-Šám, Sýrsky revolučný front a Armáda mudžahídov.

 

Džihádisti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), vyzbrojení ťažkými zbraňami, sa pokúšajú dobyť prevažne kurdské mesto Kobané už od polovice decembra. Kurdskí obrancovia im odhodlane vzdorujú len za pomoci ľahších zbraní.

 

Tento týždeň ozbrojenci IS po prudkých bojoch obsadili ďalšie územia v okolí Kobané, a to aj napriek pokračujúcim koaličným náletom voči IS a leteckým dodávkam amerických zbraní a munície kurdským obrancom. Islamisti sa podľa všetkého pokúšajú dobyť turecký hraničný priechod Müršit Pinar, jedinú spojnicu Kobané s vonkajším svetom. Ak by sa im to podarilo, zamedzilo by to očakávanému príchodu posíl z irackého Kurdistanu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona