Na pomoc obetiam obchodu s ľuďmi pôjde 685-tisíc eur

NETKY.SK • 25 Október 2014, 14:49 • 2 min
Na pomoc obetiam obchodu s ľuďmi pôjde 685-tisíc eur

BRATISLAVA - Na odbornú pomoc a podporu obetiam obchodovania s ľuďmi pôjde 685-tisíc eur. Tú bude obetiam poskytovať Slovenské krízové centrum Dotyk spolu so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zmluvy medzi ministerstvom vnútra a oboma organizáciami. Zmluva je zverejnená na stránke Centrálneho registra zmlúv, pričom už vstúpila do platnosti.

 

Predmetom zmluvy je pomoc obetiam nepretržite 24 hodín denne na celom území Slovenska, mužom, ženám aj deťom. Organizácie obetiam pomôžu pri ich návrate do bežného života, začlenení sa do spoločnosti, taktiež pri úspešnom vstupe a zotrvaní na trhu práce. Tiež ich podporia vo výchove a vzdelávaní detí. Pomáhať však môžu maximálne 28 obetiam v jednom čase, no minimom za celé obdobie platnosti zmluvy je 75 obetí.

 

Medzi služby poskytovateľov pomoci patrí nevyhnutná krízová starostlivosť, krízová starostlivosť a reintegrácia/integrácia na území Slovenska. Ako informuje zmluva, nevyhnutnú krízovú starostlivosť budú obe organizácie poskytovať obetiam 30 dní, po ich uplynutí sa opatera zmení na krízovú starostlivosť. "V odôvodnených prípadoch sa predĺži o ďalších 30 dní," píše sa v zmluve. Účelom takejto starostlivosti je minimalizovať ohrozenie obete, pričom pracovníci organizácií budú zabezpečovať jej základné životné potreby, pomáhať jej vyrovnať sa so záťažou tak, aby predišli negatívnym spôsobom riešenia celej situácie. Starostlivosť zahŕňa zdravotnú pomoc, špeciálne lekárske vyšetrenie, psychologické, sociálne a právne poradenstvo, ale aj napríklad bezpečné ubytovanie či zabezpečenie osobnej ochrany v prípade, ak je obeť vystavená reálnemu nebezpečenstvu. Podobné služby pre obete obsahuje aj reintegračná a integračná pomoc.

 

Povinností voči obetiam obchodovania s ľuďmi má Slovenské krízové centrum Dotyk spolu so Slovenskou katolíckou charitou viac. Patrí medzi ne napríklad spomínané zabezpečenie odbornej starostlivosti a podpory obetiam, vypracovanie individuálneho plánu pomoci


so súhlasom obete, personálne zabezpečenie starostlivosti, ochrana osobných údajov obete, ale aj spolupráca s inými mimovládkami pri zabezpečovaní potrieb či písomné informovanie o akýchkoľvek zmenách súvisiacich s poskytovanou službou.

 

Objednávateľ zas musí uhradiť zmluvnú cenu za služby poskytovateľa a zároveň skúmať kvalitu poskytovaných služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies