Na poľskom pobreží Baltického mora objavili mŕtvu veľrybu

NETKY.SK • 17 November 2013, 09:04 • 2 min
Na poľskom pobreží Baltického mora objavili mŕtvu veľrybu

VARŠAVA - Ide pravdepodobne o vorvaňovca anarnaka (iné názvy sú anarnak zobatý alebo vorvaňovec zobatý), ktorý sa zvyčajne vyskytuje v chladných a miernych vodách severného Atlantiku a Pacifiku.

slovakia

left justify in out

Baltické more vyplavilo na pláž v Poľsku mŕtvu veľrybu. Krajina sa pritom nachádza ďaleko od miest výskytu týchto cicavcov, preto je nález podľa vedcov veľmi neobvyklý.

Krzysztof Skóra, ktorý vedie stanicu monitorujúcu život v mori, dnes podľa agentúry AP uviedol, že mladého samca s hmotnosťou okolo tri tony more našli na pláži v blízkosti mesta Mielno v piatok v noci.

Podľa Skóru ide pravdepodobne o vorvaňovca anarnaka (iné názvy sú anarnak zobatý alebo vorvaňovec zobatý), ktorý sa zvyčajne vyskytuje v chladných a miernych vodách severného Atlantiku a Pacifiku, ale keďže je "od prírody prieskumníkom" občas zvykne zavítať aj inam.

V roku 2006 ho tak napríklad zaznamenali v Temži v Londýne a v roku 2010 priplával do Dánskej úžiny. Ani jeden z cicavcov svoju "expedíciu" na juh neprežil.

Poľskí vedci teraz podľa AP čakajú na špeciálne prístavné zariadenie, pomocou ktorého veľrybu z pláže vyzdvihnú a prevezú na pitvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies