Na polícii bola vypovedať správkyňa aj riaditeľ Váhostavu

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 11:42 • 2 min
Na polícii bola vypovedať správkyňa aj riaditeľ Váhostavu

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) Marián Moravčík dnes ráno vypovedal na polícii. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca spoločnosti Tomáš Halán. Vypočúvanie bývalých a súčasných predstaviteľov Váhostavu súvisí s trestným stíhaním pre poškodzovanie veriteľa v rámci reštrukturalizácie firmy Juraja Širokého.

slovakia

left justify in out

"Už niekoľkokrát som dávala vyhlásenie, že som viazaná mlčanlivosťou priamo zo zákona, takže sa určite nebudem vyjadrovať v priebehu reštrukturalizácie. Nebudem narúšať moje povinnosti," reagovala Gabrišová.

 

V prípade zadlženého Váhostavu-SK polícia začala tri trestné stíhania vo veci, obvinený zatiaľ nie je nikto. Ako prvé sa začalo vyšetrovanie pre možné poškodzovanie veriteľov, neskôr pribudli aj ďalšie stíhania. "Trestné stíhanie vo veci bolo začaté aj pre podvod a zavinený úpadok," potvrdil pre portál policajný prezident Tibor Gašpar.

 

"Tak ako vždy doteraz, Váhostav a všetci jeho zamestnanci riadne spolupracujú s políciou a poskytujú všetky informácie, ktoré si polícia vyžiada," informoval Halán. "Vzhľadom na neukončené vyšetrovanie všetky ostatné informácie môže poskytnúť Policajný zbor SR," dodal. Na polícii už skôr vypovedali bývalý generálny riaditeľ Váhostavu Ján Kato, predseda predstavenstva Juraj Široký mladší i podpredseda predstavenstva Juraj Široký starší. 

Na policajnom prezídiu bola dnes ráno aj reštrukturalizačná správkyňa Váhostavu Petra Gabrišová. Nevypovedala však, podľa zdroja z polície je výsluch dohodnutý na iný termín. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry k vykonávaným procesným úkonom v prebiehajúcom konaní bližšie informácie nebude poskytovať," uviedol hovorca Prezídia PZ Michal Slivka. 

 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala koncom marca trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa pri reštrukturalizácii Váhostavu. Polícia v apríli zaistila ekonomickú, účtovnú a zmluvnú dokumentáciu firmy od roku 2010 do minulého roka z jej priestorov v Bratislave aj v Žiline. Ako pre agentúru SITA potvrdil Slivka, v súvislosti s prípadom prebieha aj vyšetrovanie vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov podvodu a zavineného úpadku. 

 

Moravčík nedávno povedal, že Juraj Široký starší vysvetlí financovanie Váhostavu. Zatiaľ tak neurobil. Váhostavu poskytli peniaze viaceré schránkové firmy s neznámymi vlastníkmi a vznikli tak pochybnosti, či ako veritelia nie sú prepojené s predstaviteľmi spoločnosti. Moravčík do roku 2011 zastupoval firmu Lomark, s. r. o., ktorá sa dostala do veriteľského výboru Váhostavu a jej vlastníkom je firma Oldbury Consultants Limited so sídlom v Londýne. 

 

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská rozhodne o potvrdení alebo zamietnutí návrhu reštrukturalizačného plánu Váhostavu, ktorý veritelia, vrátane nezabezpečených, schválili na schôdzi 30. apríla. Sudkyňa by mala rozhodnúť do 22. mája. Ak sa podozrenia na zákonom zakázané majetkové alebo personálne prepojenie predstaviteľov a veriteľov Váhostavu potvrdia, súd plán ozdravenia nepotvrdí. V takom prípade sa Váhostav ešte bude môcť odvolať, alebo pôjde do konkurzu.

 

Polícia pred niekoľkými týždňami pri razii vo Váhostave-SK zaistila účtovníctvo a vypočula odvtedy viacerých predstaviteľov spoločnosti vrátane Juraja Širokého so synom, či bývalého šéfa spoločnosti Jána Kata, pripomínajú aktuality.sk.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies